Prvi dan Evropske nedelje mogućnosti, koja je počela danas u Evropskoj kući Beograd, posvećen je biznisu i inovacijama. Tako je jedan od prvih panela bio posvećen upravo podršci poslovanju, i to kroz program Srbija i EU – oprema za privredu.

Panel su otvorile Andrea Hohuber, šefica sektora za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, i Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, dok su na samom panelu govornici bili Ankica Momčilović iz Ministarstva privrede Republike Srbije, Ljiljana Marković – Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, Vladimir Nikolić iz ProCredit banke, kao i Bojan Nastevski ispred komapnije „Sintermetal“ – korisnik Programa opreme.

Program Srbija i EU – Oprema za privredu Ministarstvo privrede realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji, i namenjen je prevashodno malim preduzećima.

Mala i srednja preduzeća (MSP) igraju vitalnu ulogu u pokretanju ekonomskog rasta Srbije, rekla je Andrea Hohuber. Kao okosnica razvoja zemlje, MSP pružaju mogućnosti zapošljavanja, podstiču inovacije i stimulišu konkurenciju u svim sektorima, smatra ona, i dodaje:

„Podrška preduzetnicima nije samo jačanje ekonomije – već ulaganje u budućnost nacije. Preduzetnici odvažnog duha održavaju privredu i društvo, i to je razlog zašto EU ima dugu istoriju podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Kroz različite inicijative, uključujući i ovaj program, uplatili smo preko 200 miliona evra da pomognemo da Srbija bude konkurentnija tako što ćemo kompanijama obezbediti sredstva, kredite i kreditne garancije“, rekla je Hohuber.

Podrška EU obuhvata širok spektar delatnosti, od visokotehnoloških startapa u Beogradu i Nišu do manjih ruralnih preduzetnika u poljoprivredi i preradi drveta. Bilo da se radi o vrhunskom centru za inovacije ili porodičnom preduzeću za uzgoj i preradu maline, EU je dugogodišnji partner u povećanju ekonomske konkurentnosti Srbije.

„Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da je dodatnih 10 miliona evra izdvojeno za nastavak podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Ovaj program, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede i Razvojnom agencijom Srbije, produžiće svoje napore do kraja ove godine“, zaključila je Hohuber.

Obradović Jovanović je podsetila da se u Srbiji realizuje mnogo programa koji podržavaju mala i srednja produzeća, a jedan od njih je i Program Opreme. Do sada je, kaže, obrađeno 4.500 zahteva za učešće.

„Važno je što je EU prepoznala značaj ovog programa, i podržala ga, počevši od 2022. godine. Zajednički smo u ove dve godine uspeli da podržimo 1200 korisnika.  Važno je da najbolji imaju jednake šanse, što prigodno ide uz poruku Evropske nedelje mogućnosti – Možeš i ti“, rekla je pomoćnica ministra.

Ukupan budžet projekta bio je 27 miliona evra, uključujući nacionalni doprinos od 16 miliona evra i sredstva EU, 11 miliona evra.

Projekat je do sada bio prilično uspešan. Doprineo je povećanju konkurentnosti srpske privrede podržavanjem ulaganja mikro i malih preduzeća, preduzetnika i zadruga u modernizaciju proizvodne opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta. Pored toga, projekat je ojačao kapacitete nacionalnih institucija, Ministarstva ekonomije i Agencije za regionalni razvoj, za vođenje složenih razvojnih programa u budućnosti, finansiranih iz nacionalnih ili EU fondova.

 

Evropska nedelja mogućnost, druga po redu, ove godine se održava od 23. do 27. septembra. Prva četiri dana baviće se temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, a aktivnosti će se odvijati u Evropskoj kući Beograd. Poslednjeg dana će se paneli o lokalno razvoju, teritorijalnoj saradnji i zelenoj tranziciji, kao i svečane ceremonije i umrežavanja – obaviti u Nišu, u hotelu „Tami“.

Detaljnu agendu i druge detalje Evropskoj nedelji mogućnosti možete pronaći na sledećoj stranici: https://eumogucnosti.rs/evropska-nedelja-mogucnosti/

Tokom ove manifestacije imaćete priliku da čujete sve o najvažnijim evropskim programima, projektima i fondovima koji su dostupni u Srbiji. Mogućnosti su brojne, a podrazumevaju javne pozive, grantove, zajmove, prilike za mlade, studentske razmene, takmičenja, unapređenje veština i besplatne obuke.