POGLEDAJTE AKTUELNE INFO SESIJE

Uspešno završena

EU NEDELJA MOGUĆNOSTI 2023

Evropski komesar Oliver Varheji na

EU NEDELJI MOGUĆNOSTI

EU nedelja mogućnosti bila je posebna prilika da se u Srbiji predstavi širok spektar mogućnosti, koje nudi EU. Događaj, koji je organozovan u saradnji sa brojnim ministarstvima Vlade Srbije, podrazumevao je fizičke i onlajn aktivnosti, uključujući prezentacije, diskusije i info sesije. Inovativna karakteristika događaja bila je upotreba metavers platforme za prenose uživo i interaktivne angažmane sa partnerima. To je omogućilo domet širom Srbije, obezbeđujući dostupnost informacija svim zainteresovanima.

Glavne teme kampanje bile su privreda, biznis, inovacije, obrazovanje, sport, kultura, mediji, civilni sektor, lokalni razvoj, energetika, zaštita životne sredine, prekogranična saradnja i poljoprivreda, o kojima se govorilo tokom pet dana kampanje.

EU nedelja mogućnosti fizički je organizovana u tri grada – Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

„Evropska unija počiva na vrednostima ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava i to je osnova koja omogućava pojedincima da napreduju, a preduzećima da rastu, kako pojedinačno tako i kolektivno. Dok je Srbija na putu da postane država članica, Evropska unija već otvara mnoge mogućnosti Srbiji, njenim građanima i privredi kroz bezvizni režim, kroz veoma otvoren i povoljan trgovinski i investicioni ambijent, kao i kroz mnoge finansijske programe i projekte. Srbija je zemlja vrednih i kreativnih ljudi i biznisa, a EU im pomaže da ostvare svoj potencijal. Ove prilike dovode do brojnih uspešnih priča u Srbiji i mi smo ponosni što učestvujemo u razvoju prosperitetnijeg društva i bolje Evrope“.

Emanuele Žiofre, Ambasador Evropske unije u Srbiji

„Nedelja mogućnosti kruna je dugogodišnjeg partnerstva Srbije i Evropske unije. Tokom pet dana intenzivnog programa, građani Beograda, Niša i Novog Sada moći će da se mnogo konkretnije upoznaju sa tim kako i pod kojim uslovima mogu da učestvuju u mnogobrojnim programima i projektima EU koji su otvoreni za Srbiju. Reč je o pružanju prilike građanima da predstave svoje dobre ideje za nove poslove, usavršavanja, unapređenje sredine u kojima žive i da za njih dobiju podršku. To su prave koristi od evropskih integracija, to je uticaj na kvalitet našeg svakodnevnog života”.

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije

EU NEDELJA MOGUĆNOSTI HIGHLIGHTS

Partneri