Podrška EU očuvanju kulturnog nasleđa – naziv je panela koji je održan početkom drugog dana Evropske nedelje mogućnosti, posvećenog temama iz domena kulture.

O ovoj temi govorile su Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam i omladinu; Vesna Marjanović; generalna sekretarka Europa Nostra Srbija, Marina Pavlović, arhitektica i konzervatorka; kao i Iskra Maksimović, direktorka Tvrđave Golubac.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam i omladinu, prevashodno se fokusirala na projekat EU za kulturno nasleđe i turizma.

U pitanju je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 22 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 2,3 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj projekta nije bio samo da sačuva prošlost već i da stvori ekonomske i kulturne mogućnosti za budućnost. Ova inicijativa obuhvatila je osam opština u istočnoj Srbiji, donjem Podunavlju i Topolu u centralnoj Srbiji. Golubačka tvrđava, Fetislam, Feliks Romulijana, Rajačke pimnice i Kraljev podrum u Topoli – najveći su projekti finansirani ovim projektom. Podršku su dobili i oni koji se bave starim zanatima, domaćom radinosti, i drugo.

“Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku da koristimo fondove EU za razvoj turizma”, rekla je Đenić te istakla koliko je važno da se kulturno i turističko nasleđe prikažu i promovišu ne samo našim ljudima, pogotovo mladima, već i inostranim gostima.

“Nakon određenih infrastrukturnih ulaganja, konkretno u Istočnoj Srbiji, omogućeno je i osnaživanje lokalnog stanovništva”, dodala je pomoćnica ministra.

Vesna Marjanović objasnila je značaj organizacije Evropa Nostra Srbija: u pitanju je evropska organizacija, federacija organizacija civilnog društva, a koje se bave kulturnim nasleđem. Protekle godine Evropa Nostra proslavila je 60 godina postojanja.

“U Srbiji postoji od 2007. godine, i sastavljena je od mreža stručnjaka, građana koji su posvećeni očuvanju nasleđu – civilno društvo širokog spektra. Najpopularnije aktivnosti obavljaju se kroz dva programa, koji su dostupni i u Srbiji – godišnja dodela nagrada u oblasti očuvanja nasleđa, i drugi koji postaje sve poularniji kod nas – lista 7 najugroženijih “, rekla je Marjanović, i dodala: “Na evropskoj listi najugroženijih nalazila se Sinagoga u Subotici, koja je sada uspešna priča, potpuno rekonstruisan spomenik kulture koji ima svoju upotrebu.”

Ona je objasnila da se u Srbiji najugroženijima smatraju tvrđava Kalemegdan, vodenice iz Bistrice; ove godine se na listi našao i Dom JNA iz Šapca, dok se godinama na listi nalazi manastir Dečani.

Evropska nedelja mogućnost, druga po redu, ove godine se održava od 23. do 27. septembra. Prva četiri dana bave se temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, a aktivnosti se odvijaju u Evropskoj kući Beograd. Poslednjeg dana se paneli o lokalno razvoju, teritorijalnoj saradnji i zelenoj tranziciji, kao i svečane ceremonije i umrežavanja – obavljaju u Nišu, u hotelu „Tami“.

Detaljnu agendu i druge detalje Evropskoj nedelji mogućnosti možete pronaći na sledećoj stranici: https://eumogucnosti.rs/evropska-nedelja-mogucnosti/

Tokom ove manifestacije imaćete priliku da čujete sve o najvažnijim evropskim programima, projektima i fondovima koji su dostupni u Srbiji. Mogućnosti su brojne, a podrazumevaju javne pozive, grantove, zajmove, prilike za mlade, studentske razmene, takmičenja, unapređenje veština i besplatne obuke.

Ukoliko niste u mogućnosti da pratite program uživo, niti onlajn, sve sesije ćete moći da pronađete na YT kanalu EU u Srbiji, nakon 7. oktobra.