Civilno društvo, mediji, i vladavina prava u fokusu su trećeg dana Evropske nedelje mogućnosti, a događaj su, u Evropskoj kući Beograd, svečano otvorili ambasador EU u Srbiji – Emanuele Žiofre, i Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog.

Poruka ovog skupa jeste da EU gleda na civilno društvo kao na kritičnu komponentu svake funkcionalne demokratije. U najvećem je interesu Srbije da neguje snažno civilno društvo, ali su takođe i sloboda izražavanja i medija osnovni stubovi funkcionalne demokratije. U narednim godinama, podrška EU medijima u Srbiji biće usmerena na stvaranje povoljnog okruženja za slobodno izražavanje; osnaživanje udruženja novinara i medijskih profesionalaca i negovanje profesionalizma i nezavisnosti u medijima, zajedno sa novinarstvom od javnog interesa.

„Zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu na treći dan Evropske nedelje mogućnosti, koji je posvećen civilnom društvu, medijima i vladavini prava. Ovi sektori su temelj evropskog projekta. EU nastoji da osigura da se ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost i vladavina prava održavaju u svim državama članicama EU, podstičući jedinstvo i poverenje među našim narodima, čineći Uniju ne samo ekonomskom silom, već i svetionikom zajedničkog vrednosti“, poručio je ambasador Žiofre.

On je dodao i da su ovi sektori i kamen temeljac procesa pridruživanja Srbije EU:

„Napredak u oblastima kao što su funkcionisanje demokratskih institucija, borba protiv korupcije, sloboda izražavanja ili nezavisno pravosuđe nastaviće da određuju ukupni tempo pristupnih pregovora. To znači da u nedostatku napretka u ovim oblastima nećemo moći da otvorimo preostale klastere i poglavlja.“

Zato EU očekuje od Srbije da ubrza reforme u ovim oblastima, a pre svega u medijskom sektoru, gde Srbija treba da sprovede svoju medijsku strategiju i akcioni plan bez daljeg odlaganja, poštujući slovo i duh ciljeva te strategije, zaključio je ambasador.

„Uistinu smo bolji kada smo zajedno, i hvala na toj prilici i mogućnosti“, rekao je ministar Žigmanov.

„Naročito mi je drago što smo danas u novom prostoru, u Evropskoj kući, u našoj kući – na prvom mestu za jačanje veza i zajedničkih vrednosti. Hvala EU na ovom divnom i zajedničkom projektu. Nadam se da će ovo biti mesto gde će građanke i građani učestvovati u građenju evropske budućnosti“, poručio je on.

U kontekstu učestvovanja, ministar je istakao značaj civilnog društva. Zarad ostvarivanja opštih interesa, ciljeva i vrednosti, civilno društvo ima priliku da učestvuje  u političkom životu. Ono doprinosi svakom od ključnih elemenata dobrog upravljanja, stoga treba biti neizostavan partner u svim procesima koje država vodi, poručio je ministar.

„Jedan od bitnih vidova podrške jesu programi EU za finansiranje inovativnih projekata, umrežavanje i razmena iskustva i znanja. Jedan od nama važnih programa jeste CERV, o kome ćete danas imati prilike da čujete više“, zaključio je Žigmanov, zaokruživši obraćanje podatkom da kod nas, u pomenutom sektoru, u ovom trenutku postoji čak četiri projekta, koje je odobrila Evropska komisija, a koji su vredni 700.000 evra.

Mogućnosti koje Evropska unija nudi građanima Srbije, predstavljene su tokom brojnih panela, i u saradnji sa cenjenim partnerima. Tako je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog predstavilo program Građani, jednakost, prava i vrednosti (CERV), govorilo se o EU resurs centru za civilno društvo, predstavljene su mogućnosti u okviru Fonda za Zapadni Balkan (WBF) i Kreativne Evrope,  kao i mnogi drugi.

 

Ukoliko niste u mogućnosti da pratite program uživo, niti onlajn, sve sesije ćete moći da pronađete na YT kanalu EU u Srbiji, nakon 7. oktobra.

Evropska nedelja mogućnost, druga po redu, ove godine se održava od 23. do 27. septembra. Prva četiri dana bave se temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, a aktivnosti se odvijaju u Evropskoj kući Beograd. Poslednjeg dana se paneli o lokalno razvoju, teritorijalnoj saradnji i zelenoj tranziciji, kao i svečane ceremonije i umrežavanja – obavljaju u Nišu, u hotelu „Tami“.

Detaljnu agendu i druge detalje Evropskoj nedelji mogućnosti možete pronaći na sledećoj stranici: https://eumogucnosti.rs/evropska-nedelja-mogucnosti/

Tokom ove manifestacije imaćete priliku da čujete sve o najvažnijim evropskim programima, projektima i fondovima koji su dostupni u Srbiji. Mogućnosti su brojne, a podrazumevaju javne pozive, grantove, zajmove, prilike za mlade, studentske razmene, takmičenja, unapređenje veština i besplatne obuke.