Evropski dan jezika se proslavlja 26. septembra svake godine od 2001. godine u saradnji sa Evropskom komisijom, a na predlog Saveta Evrope. Ovogodišnji Evropski dan jezika, u kom je učestvovalo oko 1,000 dece, održan je u okviru Evropske nedelje mogućnosti (23-27. septembra) u Evropskoj kući u Beogradu.

Ovogodišnju manifestaciju, koja je osmišljena kao interaktivna, organizovala je mreža EUNIC Srbija u saradnji sa Savetom Evrope, Delegacijom Evropske unije, Dečjim kulturnim centrom Beograd i Ministarstvom za evropske integracije.

Događaj je ove godine namenjen deci uzrasta između 12 i 18 godina sa ciljem da skrene pažnju na značaj učenja stranih jezika, kao i da svim posetiocima približi raznolikost Evrope. U manifestaciji su učestvovale 22 zemlje i organizacije, a predstavljeno je više od 16 jezika, uključujući srpski znakovni jezik i romski. Posetioci su imali priliku da se na „jezičkim stolovima“ ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja i da učestvuju u kvizovima i tako provere svoje znanje, popune svoje pasoše pečatima i osvoje vredne nagrade u tomboli koju obezbeđuju različiti kulturni instituti i ambasade.

„Evropski dan jezika je zajednička inicijativa EU i Saveta Evrope kroz koju slavimo bogatstvo i raznolikost evropskih jezika – preko 200 jezika se govori širom Evrope, dok EU za sada ima 24 zvanična jezika. Ovogodišnji program organizovali smo sa mrežom EUNIC Srbija – mrežom kulturnih instituta zemalja članica EU i šire Evrope, potom sa Dečjim kulturnim centrum Beograd I Ministarstvo za evropske integracije, s ciljem da školskoj deci ponudimo mini časove jezika, kvizove znanja i vredne nagrade: kurseve jezika“ istakla je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, tokom otvaranja ovogodišnje manifestacije.

„Lingvistička raznolikost je dragoceni deo našeg kulturnog nasleđa, koji osnažuje naše uvažavanje razlika i naglašava snagu koju raznolikost ima”, rekao je Klaus Nojkirh, direktor programske saradnje u Savetu Evrope.

Đaci su na ulazu dobili „jezički pasoš“ i torbu, a kroz rešavanje igara i kvizova za različitim stolovima, mogli su da sakupe pečate u svojim pasošima i osvoje lepe nagrade u tombolama koje obezbeđuju različiti kulturni instituti i ambasade.

Mila Ćipović Gligorić, pomoćnica ministarke za Evropske integracije, istakla je da Evropska unija počiva na višejezničnosti i da su jezici svake članice EU ravnopravni.

“Građani Evropske unije, pored svog maternjeg jezika, govore baš još dva zvanična jezika EU i jako puno se ulaže u obrazovni sistem i projekte učenja jezka“, kazala je Ćipović Gligorić.

„Učenje jezika jeste bogatstvo svakog pojedinca kao i pravo svakog pojedinca. Pored toga što se trudimo da obezbedimo kvalitetno učenje jezika u osnovnim i srednjim školama, trudimo se i da naravno očuvmo i naš jezik“, istakao je dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu prosvete, izrazivši zadovoljstvo brojem učesnika u manifestaciji.

”EUNIC Srbija koji predstavlja mrežu kulturnih ambasada i instituta u Srbiji je glavni koordinator događaja, naravno u saradnji sa Savetom Evrope. Cilj događaja je da pokažemo naše različitosti i da pokažemo koliko su šareni jezici u čitavoj Evropi, da okupimo decu, ali i ostale i da svi zajedno uživaju”, izjavila je Lucie Orbok, iz Češkog kulturnog centra.

„Dečiji kulturni centar ima tu čast da bude jedan od organizatora i lokalni partner u organizaciji Evropskog dana jezika”, rekla je Ružica Ćuković iz Dečijeg kulturnog centra.

Deo događaja bio je posvećen Dušku Radoviću, koji je sačinio „Rečnik prijateljstva”, izabravši petnaest najlepših, koje, kako je govorio, povezuju svu decu Evrope i sveta: dete, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda, sunce i Evropa. Deca su birala na kojem od tri jezika žele da nauče te reči uz pomoć asocijacija, igrica, muzičkih instrumenata, pokreta i pantomime.

Ovogodišnji učesnici svečanosti su Ambasada Finske, Ambasada Slovenije, Ambasada Švedske, Ambasada Rumunije, Ambasada Portugala, Ambasada Ukrajine, Ambasada Belgije, Ambasada Holandije, Češki Centar, Ambasada Poljske, Collegium Hungaricum, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Institut Junus Emre, Institut Servantes, British Council, Hellenic Foundation for culture, Gete institut, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Savet Evrope, Ministarstvo za Evropske integracije, Dečji kulturni centar Beograd, Gradska organizacija gluvih Beograda i Evropski romski institut za umetnost i kulturu.

Evropski dan jezika (EDJ) prvi put je obeležen 2001. godine tokom Evropske godine jezika. Na kraju ove kampanje, Odbor ministara Saveta Evrope odlučio je da EDJ bude godišnji događaj, koji se obeležava svakog 26. septembra. Svake godine, milioni ljudi u članicama Saveta Evrope i drugde organizuju ili učestvuju u aktivnostima radi promovisanja jezičke raznovrsnosti i sposobnosti govorenja drugih jezika.