Prijavite se: Grantovi za nezavisne medije!

Rok za konkurisanje: 13.11.2024.
Sredstva: dodeliće se tri (3) granta, svaki do maksimalnog iznosa od 30.000 EUR
Oblast: mediji
Konkurs je za: nezavisne medije

Program Innovation. Media. Minds. koji finansira Evropska unija: Podrška javnom novinarstvu na Zapadnom Balkanu sa zadovoljstvom najavljuje prvi javni poziv za grantove za nezavisne medije i medijske organizacije na Zapadnom Balkanu.

Glavni cilj ovih grantova je podrška nezavisnim medijima/medijskim organizacijama u regionu Zapadnog Balkana, promocija pluralizma izraza, jačanje njihove saradnje sa javnim servisima Zapadnog Balkana (PSM) i unapređenje izveštavanja relevantnog za publiku. U bliskoj saradnji sa javnim servisima Zapadnog Balkana, prioritetne teme od regionalnog javnog interesa mogu uključivati (ali nisu ograničene na): kulturnu razmenu i dijalog, obrazovanje, vladavinu prava, dobro upravljanje, ljudska, ekonomska i socijalna prava (uključujući prava ranjivih grupa), rodnu ravnopravnost, istraživanje ekoloških pitanja, napredak Zapadnog Balkana ka evropskim integracijama, itd.

Kriterijumi za apliciranje:

Podnosioci prijava moraju da:

  • Funkcionišu kao nezavisni mediji/medijske organizacije* sa pravnim licem osnovanim u jednoj od sledećih zemalja korisnica IPA programa: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija.
  • Imaju status pravnog lica: nezavisne privatne medijske kompanije ili neprofitne medijske organizacije. Poziv nije otvoren za državne medije.
  • Imaju transparentnu vlasničku strukturu bez učešća države ili entiteta povezanih sa državom (npr. državno vlasništvo/kontrolisani ekonomski subjekti), niti visokih političkih aktera ili njihovih bliskih rođaka.
  • Dokazano pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda novinarstva (npr. kroz članstvo u novinarskim savetima, pridržavanje ili usklađenost sa drugim priznatim mehanizmima i platformama uspostavljenim za promociju profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu).
  • Budu registrovani najmanje 3 godine kao nezavisni mediji/medijske organizacije.
  • Imaju potpisan zvanični dokument (ugovor/sporazum/izjavu/pismo o nameri) sa najmanje jednim javnim servisom sa Zapadnog Balkana koji je potpisao memorandum o razumevanju** za emitovanje medijskog sadržaja razvijenog u okviru ovog programa grantova. Proizvedeni medijski sadržaj mora biti emitovan najmanje mesec dana i objavljen na različitim platformama javnih servisa Zapadnog Balkana i korisničkim medijskim platformama (TV, društvene mreže, web sajtovi, YouTube, itd.).

Detalji o grantovima: Ukupni budžet od 90.000 EUR dostupan je za nezavisne medije kroz ovaj poziv. Dodeliće se tri (3) granta, svaki do maksimalnog iznosa od 30.000 EUR.

Podnosioci prijava mogu dostaviti predloge projekata sa maksimalnim trajanjem od dvanaest (12) meseci.

Rok za prijavu: Ovaj poziv je otvoren do 13. novembra 2024. godine, 23:59 CET. Podnosioci prijava moraju dostaviti svoje projektne ideje putem Goethe Application Portal (GAP). Ako imate tehničkih poteškoća tokom procesa prijave, kontaktirajte IMM tim.

Kontakt osoba: Dajana Čelebić, dajana.celebic@goethe.de

Više informacija: Za više detalja o ovom pozivu, pogledajte odeljak sa često postavljanim pitanjima i prateće dokumente u nastavku.

Prateći dokumenti:

Zbog tehničkih ograničenja, PDF verzija Izjave o samodeklaraciji je postavljena. Word verzija Izjave dostupna je na GAP-u (sekcija Podrška dokumentima) i u okviru sekcije Pitanja i odgovori (Q&A). Ako imate poteškoća u pronalaženju Word verzije, kontaktirajte IMM tim.

** Sledeći javni servisi sa Zapadnog Balkana potpisali su Memorandum o razumevanju sa Goethe-Institutom i DW Akademie: Makedonska Radio Televizija, Radio i Televizija Kosova*, Radio Televizija Bosne i Hercegovine, Radio Televizija Crne Gore, Radio Televizija Srbije, Radio Televizija Federacije Bosne i Hercegovine, Radio Televizija Vojvodine, Radio Televizija Shqiptar.

*Ova oznaka je u skladu sa UNSCR 1244/1999 i ne prejudicira stavove o statusu.

Program Innovation. Media. Minds. (IMM): Podrška novinarstvu u javnom interesu na Zapadnom Balkanu, finansiran je od strane Evropske unije. Programom upravlja Goethe-Institut u ime Evropske komisije, u saradnji sa svojim partnerom DW Akademie.

IMM Program se fokusira na javne servise sa ciljem unapređenja sadržaja i angažovanja publike. Implementira se od 2023. do 2026. godine, a očekivani rezultati uključuju unapređenje menadžerskih veština, unutrašnje strukture i radne tokove javnih servisa, zajedno sa proizvodnjom poboljšanjem programa i sadržaja u javnom interesu. Očekuje se da će medijski profesionalci unaprediti svoje veštine i tehnike inovacija, sa posebnim fokusom na mlade novinare, multiplikatore i trenere, kvalitetno novinarstvo i angažovanje publike. Program takođe ima za cilj da unapredi saradnju i kapacitete za umrežavanje javnih servisa (PSM).

 

 

 

Podeli sa drugima