Akademija „Znanjem za životnu sredinu“ – prijave do 30. oktobra!

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 30.10.2023.
Sredstva: N/A
Oblast: zelena tranzicija
Konkurs je za: mlade od 18 do 30 godina

Ukoliko te zanima zaštita životne sredine i smatraš da je važno da mladi aktivno deluju u ovoj oblasti, a želiš da naučiš kako se pokreću promene koristeći svoja znanja – multidisciplinarni program Akademije “Znanjem za životnu sredinu“ je prava prilika za tebe.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) organizuje program obuke tokom kog će 20 učesnika i učesnica imati priliku da stekne znanja o međunarodnim i nacionalnim dokumentima i javnim politikama u oblasti životne sredine i ovlada veštinama koje će im pomoći da se uključe u zagovaranje i delovanje u ovoj oblasti.

Prva u nizu, Akademija će biti održana od 3. do 5. novembra u Šapcu.  

Program Akademije obuhvata dva modula:

I modul: od 3. do 5. novembra – usmeren je na javne politike u oblasti zaštite životne sredine sa fokusom na pet oblasti: zaštita vazduha, klima, energetika, upravljanje vodama, zaštita prirode;
II modul: od 24. do 26. novembra – usmeren je na razvoj i unapređenje praktičnih veština za delovanje u oblasti zaštite životne sredine.

Cilj Akademije je da pomogne učesnicima i učesnicama, zainteresovanim za teme životne sredine, da znanjima stečenim tokom dosadašnjeg obrazovanja doprinesu stvaranju održivih rešenja u svom okruženju. Polazeći od sveobuhvatnog sagledavanja postojećih problema do razvoja adekvatnih pristupa za njihovo rešavanje, program podstiče multidisciplinarni pristup i otvorenu diskusiju sa svrhom razmene znanja i iskustava iz različitih sfera.

Tematske celine obuhvaćene programom su:

 • Zaštita vazduha
 • Klimatske promene
 • Energetika
 • Upravljanje vodama
 • Zaštita prirode

Šta podrazumeva Akademija Znanjem za životnu sredinu?

 • Obrazovni program: Program pruža učesnicima priliku da bolje razumeju međunarodne i nacionalne regulative i javne politike u oblasti životne sredine.
 • Veštine zagovaranja: Učesnici će se obučiti na koje načine mogu efektivno da zagovaraju svoje ideje i utiču na donosioce odluka.
 • Osnaživanje za primenu znanja: Program ima za cilj da osnaži učesnike i učesnice da stečeno znanje i veštine primene u svom budućem radu i da doprinesu kreiranju održivih rešenja.
 • Podsticanje multidisciplinarnog pristupa: Ovaj program podstiče studente i studentkinje različitih obrazovnih profila da zajedno rade na razvoju ideja i pronalažanju rešenja za različite izazove u oblasti životne sredine.

Šta ćeš dobiti kroz Akademiju Znanjem za životnu sredinu?

 • Naučićeš koji su najvažniji međunarodni i nacionalni dokumenti u oblasti zaštite životne sredine i kako možeš da ih koristiš u svom radu i učestvuješ u unapređenju njihove primene;
 • Steći ćeš znanja o različitim pravnim i institucionalnim mehanizmima putem kojih možeš da  pratiš rad nadležnih institucija i da utičeš na donosioce odluka;
 • Naučićeš kako da sagledaš problem iz multidisciplinarne perspektive i razvijaš svoje ideje o tome kako unaprediti životnu sredinu;
 • Uz podršku stručnjaka u ovoj oblasti steći ćeš nove uvide u različite aspekte zaštite životne sredine i unaprediti svoje veštine zagovaranja;
 • Učestvovaćeš u studijskim posetama energetskoj zadruzi „Sunčani krovovi“ i specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“;
 • Steći ćeš poznanstava i prijateljstva i razmeniti iskustva sa drugim polaznicima i polaznicama Akademije;
 • Po završetku Akademije postaćeš deo RERI Alumni mreže, sa mogućnostima učešća u budućim aktivnostima i sertifikatom o uspešnoj realizaciji programa.

Kompletne troškove učešća na Akademiji snosi RERI, uključujući troškove smeštaja, hrane i osveženja na obukama, kao i putne troškove. Polazak za sve učesnike i učesnice će biti organizovan iz Beograda.

Koji su uslovi konkursa?

 • Potrebno je da si mlada osoba uzrasta od 18 do 30 godina, sa željom i interesovanjem za delovanje u oblasti zaštite životne sredine;
 • Potrebno je da popuniš obrazac za prijavu najkasnije do ponedeljka, 30. oktobra;
 • Potrebno je da učestvuješ u razvoju ideje i grupnoj prezentaciji odabrane teme u okviru neke od tematskih celina;
 • Potrebno je da nam se pridružiš i prezentuješ svoju ideju u drugom delu programa koji će biti organizovan krajem novembra.

Kriterijume za odabir polaznika/ca komisija će formirati na osnovu: 

 • Dosadašnjeg iskustva, obrazovanja i motivacije;
 • Perspektive uključivanja i angažovanja nakon završene Akademije;
 • Ravnomerne profesionalne, geografske i rodne zastupljenosti polaznika/ca.

Prijave su otvorene do 30. oktobra 2023. godine do 23:59h. Obrazac za prijavljivanje možete pronaći OVDE.

Rezultate selekcije možete očekivati do utorka, 31. oktobra. 

Za više informacija o Akademiji možete pisati na e-mail adresu ivana.milicevic@reri.org.rs

 

Akademija Znanjem za životnu sredinu se realizuje u okviru projekta “Towards the Green and Resilient 2030 –  Civil Society Contributes to Achievement of the Green Agenda Goals” koji Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) realizuje uz podršku Evropske unije.

The European Union’s donations to Serbia exceed EUR 3.6 billion from 2000 to date.

The funds have been used to support development, quality of life and reforms in: civil protection, -flood relief and protection, education, connectivity, environment, health and consumer protection, culture, rule of law, local development, jobs and growth, public administration, migration, public financial management, civil society and media, social inclusion, youth and sport. EU support is implemented in cooperation with the Government of Serbia.

The European Union is a larger donor of development aid to Serbia than all other international donors put together. 

Podeli sa drugima