ARTICLE 19: konkurs za novinare u okviru kampanje #CheckItFirst

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 12.04.2024.
Sredstva: pobednici će dobiti 1.000 evra novčane nagrade, priliku da napišu Op-Ed i analitički tekst za ARTICLE19, i studijsko putovanje u Brisel i London
Oblast: mediji
Konkurs je za: novinare

ARTICLE 19 pokrenuo je kampanju #CheckItFirst koja se sprovodi u Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

U okviru kampanje, koja promoviše etičko novinarstvo kao vitalnu odbranu protiv dezinformacija u regionu, raspisan je poziv za novinare iz četiri zemlje da se prijave za učeće za novinarske nagrade i tako javno pokažu svoju podršku profesionalnim standardima koje su prihvatili kada su postali novinari – standardima koji su ukorenjeni u principima etičkog novinarstva.

Rok za prijave je 12. april, a pobednici će dobiti 1.000 evra novčane nagrade, priliku da napišu Op-Ed i analitički tekst za ARTICLE19, i studijsko putovanje u Brisel i London.

Novinari se pozivaju da podnesu vesti koje su primer primene i podrške principima etičkog novinarstva. Prijave treba jasno da pokažu pozitivan uticaj pridržavanja ovih standarda u smislu tačnosti, objektivnosti i pouzdanosti priča. Prijava takođe treba da istakne rigorozne procese provere informacija i provere činjenica koje su korišćene u  izveštavanju.

Tematske oblasti:

  • Društvena pravda i nejednakost;
  • Javno zdravlje i bezbednost;
  • Izveštavanje o životnoj sredini;
  • Prava žena, raznolikost i inkluzija;
  • Priče o ljudskim interesima ili
  • bilo koje druge teme relevantne za državu iz koje novinar dolazi.

Kako učestvovati

Prijave bi trebalo da obuhvataju samo period između 1. marta 2023. i 7. marta 2024. Prihvataju se samo članci iz online i štampanih medija. Imajte na umu da priče prikazane na TV-u, radiju ili u video formatu neće biti uzete u obzir za prijavu. Podnesite prateće pismo uz svoj članak. Objasnite kako su standardi etičkog novinarstva igrali ulogu u vašem izveštavanju i održavali proces provere informacija. Članci se prihvataju na jeziku njihove originalne publikacije. Prateće pismo može biti podneto na engleskom jeziku ili na nekom od regionalnih jezika.

Žiri će se sastojati od predstavnika organizacija civilnog društva iz oblasti medija, stručnih novinara i akademske zajednice.

Žiri će odabrati one članke koji najefikasnije demonstriraju uključivanje standarda etičkog novinarstva. Članovi žirija će analizirati kako članak, tako i prateće pismo koje podržava prijavu. Referenca koja se odnosi na nacionalne profesionalne standarde i priznanje istih u pratećem pismu predstavljaće prednost.

Više informacija i link za prijavu možete pronaći OVDE.

***

* Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244/1999, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti

Podeli sa drugima