Besplatno vozom 30 dana po Evropi – mogućnost za mlade iz Srbije

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 18.10.2023.
Sredstva: N/A
Oblast: obrazovanje, mladi i sport 
Konkurs je za: Program je namenjen mladima od 18 godina. Tačnije, mogu da učestvuju svi koji su rođeni od 1. januara do 31. decembra 2005. godine. Učesnici sa invaliditetom ili zdravstvenim problemima mogu da povedu pratnju.

Da li imate 18 godina i zakonsko prebivalište u nekoj od zemalja članica EU ili trećoj zemlji koja učestvuje u programu Erazmus+? Spremite se da istražite Evropu!

Kada je sledeći krug?

Sledeći krug će trajati između 4. oktobra 2023. u 12:00h (u podne po briselskom vremenu) i 18. oktobra 2023. u 12:00:00 (u podne po briselskom vremenu).

Na ovoj stranici možete odmah da se prijavite: Провера подобности | European Youth Portal (europa.eu)

Na stranici Tempus fondacije možete pronaći više o ovom pozivu i okviru programa Erasmus + 

Šta je DiscoverEU?

DiscoverEU jedna je od aktivnosti u okviru programa Erazmus+ koja vam nudi priliku da istražite raznolikost Evrope, saznate o njenoj kulturnoj baštini i istoriji i povežete se sa ljudima iz celog kontinenta.

Ponudiće vam se putna propusnica i pretežno ćete putovati železnicom. Proverite pravila za ljude koji žive na ostrvima ili u udaljenim područjima.

Kao odabrani putnik, dobićete DiscoverEU evropsku mladinsku karticu za mnoštvo popusta na kulturne posete, aktivnosti učenja, sport, lokalni prevoz, smeštaj i hranu.

Kako to funkcioniše?

Da biste učestvovali, neophodno je da ste:

  • da budete rođeni između 1. januara 2005. i 31. decembra 2005. (uključujući i te datume);
  • tačno popuniti broj lične karte (LK), pasoša ili potvrde o prebivalištu u onlajn obrascu za prijavu;
  • biti državljanin ili zakonski rezident* neke od ovih zemalja:
    – neka od država članica Evropske unije, uključujući i prekomorske zemlje i teritorije ili
    – neka od trećih zemalja koja učestvuje u programu Erazmus+: Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

 

Dalje ćete morati da učestvujete u kvizu (ako se ne prijavljujete kao član grupe).

Ako budete odabrani, možete da putujete u periodu od najmanje 1 do najviše 30 dana u periodu između 1. marta 2024. i 31. maja 2025.

Imajte u vidu to da ćete, ukoliko imate invaliditet ili zdravstveni problem koji vam otežava putovanje, dobiti pomoć i podršku. Check our FAQ C.13 to know more.

Da li mogu da putujem sa svojim prijateljima?
Da, možete! Možete da idete sami ili da dodate do 4 prijatelja u grupu, pod uslovom da ispunjavaju gore navedene uslove. Oni će iskoristiti vašu šifru prijave da bi mogli da pošalju svoje prijave. Pogledajte naša najčešćea pitanja (NPP) B.5 do B.11 da biste saznali više.

Svoje planove za putovanje možete da kombinujete sa drugim DiscoverEU putnicima! Grupa DiscoverEU na Fejsbuku je dobra platforma za to. Pridružite se grupi sada i ćaskajte sa ostalim učesnicima.

Ako budete izabrani, nacionalne agencije programa Erazmus+ će vam pomoći u povezivanju i učenju, sa organizovanjem sastanka za upoznavanje putnika pre polaska.

Deljenje iskustava
Izabrani učesnici automatski postaju DiscoverEU ambasadori. Mi ćemo vas pozvati da kao DiscoverEU ambasador podelite svoje doživljaje sa putovanja na društvenim mrežama – Instagramu, Fejsbuku i/ili Tviteru – uz heš oznaku #DiscoverEU. Možete da rešite da održite prezentaciju u svojoj obrazovnoj ustanovi ili lokalnoj zajednici.

Želim da saznam više!
Zanimaju vas prethodni krugovi za prijavljivanje? Pogledajte DiscoverEU fakte da biste pročitali više o ovom mehanizmu i iskustvima nekih od naših mladih DiscoverEU putnika.

Evropa je pred tobom. Napravi prvi korak

Inicijativa „DiscoverEU“ započela je 2018. i bila je zamisao aktivista Vinsenta-Imanuela Hera i Martina Špera. Njihov predlog da se svakom građaninu EU za 18. rođendan pokloni Interrail-karta i da se oni na taj način upoznaju sa kontinentom, naišao je na veliku podršku političara i društva.

Inspirativan TedX video Vinsenta-Imanuela Hera

Podeli sa drugima