Zaječar, Bor i još nekoliko gradova nalazili su se i prošle zime (previše) često na listi deset gradova sa najzagađenijim vazduhom u svetu. Mereno zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, kvalitet vazduha u Boru u nekim danima bio je tako loš da je važila preporuka „ne otvarajte prozor“.

Upravo iza jednog takvog prozora, Stevan Vojvodić (22), student produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, snimio je animirani film „Sivi dani“. On prati sudbinu bolesnog dečaka i ptice s kojom se sprijateljio jer zbog bolesti nije smeo da izlazi u prirodu. Kada ptica, na kraju filma, životom plati cenu slobodnog života u takvoj sredini, dečak se miri sa činjenicom da mora ostati u sobi čime sam sebi zatvara vrata „kaveza“.

Želeo sam da ukažem na problem koji utiče na živote i zdravlje svih ljudi koje poznajem. Od jeseni do proleća moj Zaječar i susedni Bor su među najzagađenijima u Srbiji, a studiram u Beogradu, čiji žitelji takođe broje ’sive dane“, kaže Stevan, scenarista i reditelj.

Na „Sivim danima“ Stevan je imao pomoć Ane Nedeljković, animatorke evropskog renomea, i Miline Trišić, nagrađivane montažere i producentkinje. Za dizajn zvuka bio je zadužen student Dušan Banić.

Vojvodićev animirani prvenac nastao je u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini“, koji je finansirala Evropska unija, a realizovalo udruženje „Za česme“, sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

„Sivi dani“ premijerno su prikazani na Martovskom festivalu, jednom od najstarijih festivala u Evropi, koji je i ove godine podržan kroz program Kreativna Evropa Media desk. EU je kroz „Kreativnu Evropu“ u poslednjih šest godina finansirala 43 organizacije koje su realizovale 153 projekta. Podržano je 12 filmskih festivala u Srbiji, pomognuta snimanje i razvoj 23 filma: jedan animirani projekat, devet dokumentarnih i 13 igranih.

Kreativni stvaraoci, pisci, prevodioci, producenti, aktivisti ili zainteresovani građani – svi oni mogu da računaju na pomoć Evropske unije za razvoj svoje kreativne ideje.