15. novembra 2023. sa početkom u 10 časova na posebno dizajniranoj virtuelnoj platformi u obliku zgrade Vlade Republike Srbije održaće se

treći po redu VIRTUELNI SAJAM STRUČNE PRAKSE

koji organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

 

Ove godine u ponudi je 890 mesta za studentsku stručnu praksu u 73 organa javne uprave na lokacijama u 33 grada i opštine, što je najveći broj do sada.

Na dan održavanja Sajma na platformu se ulazi klikom na crveni baner sa desne strane na kojem piše SAJAM 2023/2024. Otvoriće se nova stranica na kojoj se nalazi virtuelni prostor zgrade Vlade Republike Srbije gde se Sajam održava.

Na sajmu studente pet državnih univerziteta –  Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Novom Sadu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru, očekuje bogat program – tribine, čet rumovi, štandovi organa i univerziteta i kolege iz javne uprave.

Zato je važno je da na ovom sajtu i na platformi Sajma pogledaš program kako bi znao/la raspored različitih sadržaja koje Sajam nudi.

Na ovogodišnjem Sajmu je pripremljeno 5 prezentacija u posebnim virtuelnim  „slušaonicama“ za 5 državnih univerziteta. Radi se o onlajn sastancima kreiranim preko Google Meet aplikacije.   U tim „slušaonicama“ predstavnici univerziteta će objasniti kako izgleda proces prijavljivanja i selekcije za praksu u organima javne uprave.  Moći ćeš da ih pitaš sve što te zanima o tom procesu.

Sesijama će prisustvovati i predstavnici organa javne uprave koji nude praksu studentima tog univerziteta. Njih ćeš moći da pitaš sve što te zanima o praksi koju nude.

Raspored „slušaonica“ na dan Sajma (15. novembar):

11.55 – 12.55    Univerzitet u Beogradu

12.30 – 13.30    Univerzitet u Kragujevcu

13.00 – 14.00    Univerzitet u Nišu

13.30 – 14.30    Univerzitet u Novom Sadu

14.00 – 15.00    Državni univerzitet u Novom Pazaru

Prezentacije organa

Na virtuelnim štandovima organa koji učestvuju na ovogodišnjem Sajmu moći ćeš da pronađeš najvažnije informacije o sva 73 organa koja učestvuju na Sajmu. Na štandovima se nalaze prezentacije i drugi promotivni materijali organa, kao i kontakti osoba koje su u tim organima zadužene za organizaciju prakse.

Tribina

Na Sajmu će biti organizovana i tribina na temu studentske prakse u javnoj upravi sa posebnim osvrtom na iskustva iz drugih zemalja u regionu i EU.  Na ovoj tribini ćeš moći da saznaš više o stručnoj praksi u javnoj upravi, kao i o mogućnostima za zapošljavanje i profesionalni razvoj u javnoj upravi.

Brošura

Pripremili smo i brošuru Vodič studentske stručne prakse u javnoj upravi 2023/2024, koja sadrži najvažnije informacije o svim organima i njihovoj ponudi stručne prakse, kao i informacije o tome kako praksa izgleda i kako se realizuje.

***

Srbija je do sada iz evropske kase dobila skoro četiri milijarde evra bespovratne pomoći, a od toga samo za reformu javne uprave 215 miliona evra. Godišnje se iz pretpristupnih IPA fondova slije oko 200 miliona evra za upravljanje javnim finansijama i unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija. Reforma javne uprave je jedan od najvažnijih elemenata procesa pristupanja Srbije EU, a tokom 2014. je stavljena i u prvi plan pregovora. Moderna i profesionalna javna uprava je ključni element za svaku zemlju članicu EU kako bi se efikasno sprovodili zakoni i kako bi se transparentno upravljalo sredstvima iz fondova EU.