Poziv za donacije za posredničke organizacije u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 31.10.2023.
Sredstva: 4.700.000,00 RSD
Oblast: Civilno društvo
Konkurs je za: organizacije civilnog društva

EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji raspisuje poziv za Donacije za posredničke organizacije u okviru pristupanja Srbije EU. Od izabranih organizacija civilnog društva (OCD) se očekuje da rade na jačanju svojih institucionalnih i programskih kapaciteta i da kroz program donacija obezbede podršku za do 10 neformalnih inicijativa.

Program donacija sprovode regionalni EU Resurs centri, a biće izabrano do osam (8) projekata – Novosadska novinarska škola će podržati dva projekta, a Organizacija ENECA i Užički centar za prava deteta po tri projekta.

Rok za prijavu – 31. oktobar 2023. godine.

Organizacije mogu da konkurišu za finansijsku podršku za projekte u maksimalnoj vrednosti do 4.700.000,00 RSD. Period trajanja projekta je deset meseci, od 1. januara do 31. oktobra 2024. godine.

Prijava predloga projekata za Donacije za posredničke organizacije se realizuje isključivo elektronskim putem na mejl regionalnog EU Resurs centra (u Novom Sadu, Nišu i Užicu) koji pokriva okrug u kom je registrovana OCD koja podnosi predlog projekta.

Dodatne informacije se mogu dobiti i na onlajn info sesiji koju će organizovati svaki od regionalnih EU Resurs centara i to u sledećim terminima:

 • Novosadska novinarska škola – 03. oktobar 2023. 13:00 – 15:00
 • Užički centar za prava deteta – 04. oktobar 2023. 11:00 – 13:00
 • Organizacija ENECA – 05. oktobar 2023. 11:00 – 13:00

KOME JE NAMENjEN OVAJ PROGRAM?

Program je namenjen organizacijama civilnog društva (OCD) koje su u svom dosadašnjem delovanju doprinele unapređenju javnih politika u okviru pristupanja Srbije EU i koje su u tom procesu aktivno sarađivale sa malim OCD i/ili neformalnim grupama koje deluju na nivou lokalnih zajednica.

Organizacije civilnog društva mogu da kandiduju predloge projekata za Program donacija za posredničke organizacije u okviru sledećih tematskih oblasti:

 • podrška demokratskom razvoju;
 • unapređenje, zaštita i promocija ljudskih prava;
 • razvoj lokalne zajednice;
 • zaštita i unapređenje životne sredine i klimatske promene;
 • unapređenje zapošljivosti;
 • unapređenje medijske pismenosti;
 • profesionalizacija medija i medijskih sadržaja;
 • javne politike usmerene ka mladima;
 • socijalna uključenost osetljivih grupa;
 • rodna ravnopravnost;
 • druge oblasti od značaja za zajednicu u kojima se ostvaruju ciljevi i očekivani rezultati ovog programa.

Od odabranih OCD se očekuje da pruže podršku neformalnim grupama iz više tematskih oblasti, a ne samo iz oblasti koja/e je/su u fokusu njihovog delovanja.

FINANSIJSKA PODRŠKA I KOFINANSIRANjE

Organizacije mogu da konkurišu za finansijsku podršku za projekte u maksimalnoj vrednosti do 4.700.000,00 RSD:

2.350.000,00 RSD namenjeno je za institucionalnu podršku posredničkoj organizaciji;
2.350.000,00 RSD je predviđeno za podršku do 10 neformalnih grupa.

Iznos donacije obuhvata finansijsku podršku koja iznosi 95% ukupnog budžeta, dok ostatak predstavlja kontribuciju, odnosno učešće podržane OCD koji iznosi minimum 5% od ukupne finansijske institucionalne podrške.

OCD može dostaviti samo jednu prijavu kao nosilac ili partner na projektu u okviru poziva za izbor posredničkih organizacija. OCD može dobiti donaciju za posredničku organizaciju u samo jednom ciklusu.

AKTIVNOSTI

Od izabranih OCD se očekuje da rade na jačanju svojih institucionalnih i programskih kapaciteta i da kroz program donacija obezbede podršku za do 10 neformalnih inicijativa.

Period trajanja projekta je deset meseci, a odabrane OCD su u obavezi da svoje projekte realizuju u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2024. godine.

KAKO SE DOSTAVLjAJU PRIJAVE?

Prijava predloga projekata za Donacije za posredničke organizacije se realizuje isključivo elektronskim putem na mejl regionalnog EU Resurs centra koji pokriva okrug u kom je registrovana OCD koja podnosi predlog projekta.

Za prijavu predloga projekta potrebno je priložiti sledeću dokumentaciju:

Aneks 1: Prijavni formular

Aneks 2: Predlog budžeta projekta

Aneks 3: Izjava nosioca projekta

Aneks 4: Izjava partnera na projektu (ukoliko se projekat realizuje u partnerstvu)

Sve potrebne informacije o ovom pozivu možete naći u Smernicama za dostavljanje predloga projekata.

*Dostavljanje predloga projekta u okviru ovog Poziva ne isključuje dostavljanje predloga projekta na ostale aktuelne pozive u okviru EU Resurs centra.

VIŠE INFORMACIJA

Sve zainteresovane organizacije mogu dobiti dodatna pojašnjenja u vezi ovog poziva i procesa podnošenja predloga projekata kod regionalnog EU Resurs centra koji pokriva okrug u kojem je registrovana OCD koja podnosi predloga projekta. Sva dokumenta za prijavu predloga projekta kao i Smernice za dostavljanje predloga projekata možete pronaći OVDE. 

 

Poziv se realizuje u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Podeli sa drugima