Društvena apatija predstavlja globalni problem, posebno kada je reč o zaštiti životne sredine, a toga su svesni – i to žele da promene – kreativci okupljeni u kolektivu „Eho animato“ uz pomoć međunarodnog projekta „The Ways of the Heroes“ („Putevi heroja“).

Cilj njihovog multimedijalnog projekta i dokumentarnog filma, inspirisanog Ibzenovom predstavom „Neprijatelj naroda“ i finansiranog od Kreativne Evrope, jeste povećanje vidljivosti priča kroz pozorište, performanse u javnom prostoru, izložbe, ilustrovanu knjigu za decu i onlajn kampanje.

„Eho animato je nastao 2011. u Beogradu kao pozorišni kolektiv, ali smo tokom godina razvili interdisciplinarni pristup istraživanju izvedbenih formi, tako da se bavimo multimedijalnim projektima“, priča Željko Maksimović, glumac i član kolektiva.

„U suštini, mi pokušavamo da uvidimo gde sve umetnost može da bude pokretač za neke druge sfere društva“, dodaje Ana Kostantinović, pozorišna rediteljka i osnivačica kolektiva.

„U ovom konkretnom slučaju bavimo se gorućim pitanjem zaštite društvene sredine. Ideja je bila da pokušamo da pronađemo neke tračke nade, a to je dvanaestoro pojedinaca iz šest zemalja koji doprinose društvu i čine našu životnu sredinu boljom.“

Ana Konstantinović ističe da je podrška Kreativne Evrope i Evropske unije, osim što je finansijske prirode, takođe jako važna u pogledu vidljivosti i organizacije Eho Animato i ostalih organizacija sa kojima sarađuju.

„Takođe, ona nam je omogućila da se povežemo sa brojnim novim partnerima na potencijalnim novim projektima. Dobili smo vetar u leđa“, kazala je Ana.

Već je započeta saradnja sa organizacijom Culture Hub iz Njujorka, osnivačima čuvenog teatra „La Mama“, kao i sa Institutom za umetnosti iz Seula.

„Ideja je da se oformi Culture Hub Beograd“, dodaje Željko.

Nosilac projekta „Putevi heroja“ je Makedonski narodni teatar iz Skoplja, a uključuje partnere iz Italije (La Dramaturgie), Grčke (Loop.org), Slovenije (Krušče – centar za istraživanje umetnosti igre), Bosne i Hercegovine (Studio Teatar) kao i izdavačku kuću iz Severne Makedonije (Gavroche books). Projekat je podržan na konkursu Evropske agencije za kulturu (EACEA) „Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija Zapadnog Balkana“.