Evropska unija Srbiji osim fondova nudi mogućnost da se suštinski i konačno reformiše kao društvo, standard za građane, ali i slobodne medije i društvo bez nasilja.  Evropskoj uniji je sa druge strane u interesu da integriše Srbiju i druge zemlje regiona, što zbog političkih, što zbog bezbednosnih razloga, poručeno je na prvom panelu u okviru Evropske nedelje mogućnosti koja je otvorena danas.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da treba da radimo na tome da probamo da promovišemo ono što je suština priče o evropskim integracijama, i da su prema njenom mišljenju, to najmanje fondovi.

„Najviše je to priča o našim unutrašnjim reformama koje su pomognute fondovima“, rekla je ona na  panelu „EU kao mogućnost za Srbiju i Srbija kao mogućnost za Evropu“.

 

Miščević je navela i da istraživanje javnog mnjenja pokazuje da svakog meseca imamo dodatni procenat onih koji su za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Ona je rekla da ne bi trebalo da se neprestano govori da je članstvo u Evropskoj uniji naše strateško opredeljenje, jer se, prema njenim rečima, to podrazumeva i to vidi kroz to što su u planu Vlade ključne reforme.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković poručila je da se (u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji) Srbiji nude ozbiljne stvari, a pre svega je to, mogućnost da se suštinski i konačno reformiše kao društvo, da dobije svu neophodnu podršku, a da je važan aspekt i regionalna saradnja i povezivanje.

„Sa druge strana interes Evropske unije (kada se radi o pristupanju Srbije) je da ima integrisano ovo područje, iz mnogih razloga, od bezbednosnih do političkih“, rekla je Selaković.

 

Ona je tokom panela navela i da je vladavina prava fundament, i da ako imamo problema na tom bazičnom nivou, onda je potpuno nevažno šta će tehnički da se uradi i ispregovara u različitim poglavljima.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović je ocenio da ako Srbija hoće u Evropsku uniju, to za građane Srbije znači normalne plate, zdravstvo i školstvo, kao i slobodne medije gde mogu da se informišu.

On je naveo da Evropska unija Srbiji može da pruži standard i stvaranje društva u kojoj nema nasilja.

Stefanović je tokom panela naveo i da konkretni koraci EU prema Zapadnom Balkanu treba da budu jasniji, naročito sada kada je geopolitička situacija takva da je ovaj strateški deo evropskog kontinetna ostavljen po strani.

„Region je u opasnosti da bude tiho i neformalno, a kasnije, plašim se i formalno gurnut u stranu, naročito Srbija koja nije usaglasila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom“, rekao je Stefanović.

On je dodao i da  posle 20 godina razočaranja, uspona i čestih padovi imamo situaciju gde ljudi pokušavaju da opipaju evropsku budućnost i da je vide oko sebe –  i da je naravno to teško.

 

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David je poručila tokom panela da je Srbija evropska zemlja i da pripada Evropskoj uniji.

Srbija, prema njenim rečima, ima mnogo da ponudi EU, jer su ljudski kapital, naučna zajednica, biznis i inovacije koje ima Srbija jako važni za EU.

Ambasadorka je ocenila da je teško i izazovno odgovoriti na sve zahteve za pristupanje Evropskoj uniji i da ti kriterijumi za pristup pokrivaju dosta polja.

Ona je ocenila da je možda lakše odgovoriti na tenički deo, ali da kada se radi o političkom vrednostima da je to dosta teško, jer je to DNK države, odnosi se na to šta država želi za sebe i građane, što je apstraktno, ali jednako važno.