Evropska unija nudi veliki broj mogućnosti građanima Srbije, institucijama, kompanijama i organizacijama – od finansijske pomoći do slobodnog putovanja i razmene iskustava.

To je glavna poruka EU nedelje mogućnosti – jedinstvene serije događaja koja će se od 21. do 26. juna održati u Beogradu (MTS dvorana), Nišu (hotel „Tami“) i u Novom Sadu (Novosadski sajam). Nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Republike Srbije.

Tokom pet dana, biće održano više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU. Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

Očekujemo vas uživo na događaju u tri grada, dok će zainteresovani moći da sva dešavanja prate i onlajn, kao i da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore u realnom vremenu na vebsajtu eumogucnosti.rs.

Brojni sagovornici analiziraće teme iz oblasti ekonomije i pružiti konkretne informacije u vezi sa fondovima iz različitih oblasti kao što su biznis, inovacije, obrazovanje, kultura i drugi segmenti saradnje.

Program Evropske nedelje mogućnosti tematski je određen po danima:

sreda, 21. jun – Ekonomija i biznis (Beograd);

četvrtak, 22. jun – Obrazovanje, mladi i sport (Beograd);

petak, 23. jun – Kultura, medijii civilno društvo (Beograd);

subota, 24. jun – Poljoprivreda (Novi Sad):

ponedeljak, 26. junLokalni razvoj, energetika, zelenatranzicija i prekogranična saradnja (Niš).

Evropska unija počiva na vrednostima ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava i to je osnova koja omogućava pojedincima da napreduju, a preduzećima da rastu, kako pojedinačno tako i kolektivno. Dok je Srbija na putu da postane država članica, Evropska unija već otvara mnoge mogućnosti Srbiji, njenim građanima i privredi kroz bezvizni režim, kroz veoma otvoren i povoljan trgovinski i investicioni ambijent, kao i kroz mnoge finansijske programe i projekte. Srbija je zemlja vrednih i kreativnih ljudi i biznisa, a EU im pomaže da ostvare svoj potencijal. Ove prilike dovode do brojnih uspešnih priča u Srbiji i mi smo ponosni što učestvujemo u razvoju prosperitetnijeg društva i bolje Evrope“, kaže ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Nedelja mogućnosti kruna je dugogodišnjeg partnerstva Srbije i Evropske unije. Tokom pet dana intenzivnog programa, građani Beograda, Niša i NovogSada moćiće da se mnogo konkretnije upoznaju sa tim kako i pod kojimuslovima mogu da učestvuju u mnogobrojnim programima i projektima EU kojisu otvoreni za Srbiju. Reč je o pružanju prilike građanima da predstave svoje dobre ideje za nove poslove, usavršavanja, unapređenje sredine u kojoj žive I da za njih dobiju podršku. To su prave koristi od evropskih integracija, to je uticaj na kvalitet našeg svakodnevnog života”, kaže ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.