Evropska unija će preko programa EU PRO Plus podržati 45 žena i mladih preduzetnika iz slabije razvijenih opština da započnu i pospeše svoje poslovanje. Bespovratna sredstva EU u visini od preko 370.000 evra će biti iskorišćena za nabavku opreme i uvođenje usluga koja će mladim preduzećima pomoći da unaprede kvalitet proizvoda, uvedu inovacije i pozicioniraju se na tržištu.

„Zapošljavanje žena i mladih i njihovo uključivanje na tržište rada jedan je od zajedničkih prioriteta Vlade Srbije i Evropske unije. Mi zajedno radimo na tome da unapredimo ekonomski rast i omogućimo da ljudi u celoj Srbiji mogu da se zaposle i da od svoga rada dobro žive. Ovih 45 preduzetnica i mladih preduzetnika koji će pretežno da se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila ali i pružanjem arhitektonskih, dizajnerskih i IT usluga doprineće otvaranju više od 50 novih radnih mesta. Dodatno je važno, da će oni biti primer svojim sugrađanima kako da se otisnu u preduzetničke vode i da za to zatraže i dobiju podršku”, rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

„Podrškom ženama i mladim ljudima koji imaju sposobnosti i potencijal da osnuju svoja preduzeća mi težimo da povećamo zaposlenost, podstaknemo lokalnu privredu i ekonomski osnažimo ove grupe stanovništva naročito u manje razvijenim lokalnim samoupravama. Činjenica je da mala i srednja preduzeća u zemljama EU imaju vodeću ulogu u privredi i ostvarivanju privrednog rasta, i upravo zato mi kroz programe kao što je EU PRO Plus pružamo podršku ovom sektoru“, rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji.

Podržana preduzeća sprovešće i društveno odgovorne aktivnosti te će tako i lokalne zajednice videti direktnu korist kroz doniranje proizvoda socijalno ugroženim članovima zajednice, podršku sportskim klubovima, zdravstvenim ustanovama, vrtićima i školama kao i kroz akcije zaštite životne sredine.

Poziv je bio namenjen nezaposlenim ženama i mladima od 18 do 30 godina koji planiraju osnivanje ili su već započeli svoj biznis tokom 2022. godine u 43 najslabije razvijene opštine obuhvaćene programom EU PRO Plus. Program je tokom trajanja poziva organizovao devet info-sesija koje su okupile preko 170 učesnika i učesnica. Od ukupno pristiglih 108 predloga projekata, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta, 45 je odobreno za finansiranje. Visina podrške po pojedinačnom projektu iznosu od 5.000 do najviše 10.000 evra.

Lista odobrenih projekata dostupna je na internet stranici programa EU PRO Plus: Rezultati Javnog poziva za podršku ženama i mladima početnicama/ima u poslovanju.