Četvrti dan EU nedelje mogućnosti završen je panelom „Kako se prijaviti za sredstva IPARD – kako popuniti prijavu?“ Potencijalni korisnici dobili su jasna uputstva kako izbeći uobičajene greške prilikom prijavljivanja, a tokom čitavog dana imali priliku da čuju kakve mogućnosti su im na raspolaganju uz pomoću bespovratnih sredstava Evropske unije.

Ovaj panel je bio dobra prilika da mogući korisnici, na osnovu iskustva sprovođenja prethodnog ciklusa, saznaju kako se priprema kvalitetan zahtev za odobravanje projekata i odobravanje isplate, ali i kako se pripremiti za kontrolu na licu mesta. Bilo je reči o specifičnostima svake faze postupka koji se vodi pred IPARD agencijom i to iz viuzure predstavnika operativnih sektora: Nataše Pantić, načelnik Odeljenja za za odobravanje projekata iz programa međunarodnih podsticaja poljoprivredne politike, Aleksandre Milić, Sektor za odobravanje isplate i Nebojše Stolića, Sektor za kontrolu na licu mesta.

Nataša Pantić je naglasila da je najpre neophodno dobro uraditi samoprocenu mogućnosti i prihvatljivost za stanovišta programa. Svi koraci IPARD postupka su jako dobro vođeni i korisnici ne treba da se plaše same procedure, jer se rezultat na kraju isplati. Nekompletan zahtev najviše otežava proceduru, a korisnici posebnu pažnju treba da posvete poštovanju rokova, jer se te greške teško ispravljaju.

Rad uprave je živ organizam i predstavlja neprestano prilagođavanje nastalim preprekama kako bi se proces što više olakšao u korist korisnika sredstava, napomenula je ona.

Nebojša Stolić je pojasnio vrste kontrole koje se odvijaju tokom životnog ciklusa projekta – u pitanju su redovne kontrole, kao i dopunske i onlajn kontrole i kontrole na licu mesta. Pojasnio je šta je neophodno pripremiti za svaku fazu kontrolisanja i kako korisnici da dočekaju kontrolu na licu mesta.

Aleksandra Milić je pojasnila da je pristup IPARD fondovima omogućen i tokom realizacije investicije kroz avansnu isplatu 50% odobrenih sredstava uz bankarsku garanciju. Ona je korisnicima dala smernice za pripremu što boljeg zahteva za isplatu sredstava uloženih u nabavku mehanizacije, a posebno za izgradnju koja predstavlja složeniji proces.

 

Podsetila je i da je poslednjom izmenom pravilnika za sprovođenje IPARD mera uvedena mogućnost indeksacije cena.

Ovom panelu prethodilo je predstavljanje konkretnih mera IPARD – Mere 1, 3, 4 i 7, kao i panel o iskustvima korisnika ovog programa, na kome su govorili i stručnjaci iz Upravljačkog tela IPARD, pri Ministarstvu poljoprivrede – Jasmina Miljković i Lazar Popović.

Dan EU nedelje mogućnosti posvećen poljoprivredi, otvorila je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Plamena Halačeva.

EU nedelja mogućnosti je jedinstvena serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Sesije i debate se održavaju u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvataju različite oblasti – ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Više informacija možete naći na sajtu https://eumogucnosti.rs/ a sve sesije posvećene današnjim temama pogledajte na platformi  https://mogucnosti.eu/