Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je i ove godine organizovala nagradni konkurs za video radove srednjoškolaca, u sklopu publikacije „Evropski dnevnik“ – konkurs, pod nazivom „Evropa i ja“. Konkurs je inspirisan publikacijom o Evropskoj uniji koju Delegacija Evropske unije realizuje po 14. put uz podršku Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva prosvete.

Učesnice i učenici iz cele Srbije poslali su više od 50 video radova i pokazali svoje veštine u video produkciji, pripovedanju priča i digitalnim medijima na neke od teme kao što je EU i SrbijaEU u tvom svakodnevnom životuMitovi o EULjudska pravaObrazovanje i sportŽivotna sredina i klimatske promeneDigitalni svet i inovacijeKulturaJedinstveno tržište EU i zaštita potrošača – sve one teme koje su obrađene u publikaciji „Evropski dnevnik“.

Nagradni konkurs trajao je od 1. februara do 1. aprila 2024. godine, a stručni žiri, sastavljen od predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije kao i EU info mreže, odabrao je četiri najbolja rada pristigla na ovogodišnji konkurs.

Prvo mesto dele dva rada i to radovi učenika Remze Destovića iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Novog Pazara i Andrije Aleksića iz Umetničke škole iz Niša. Drugo mesto osvojila je Nađa Petrović, učenica XIII gimnazije iz Beograda, a treće mesto Sandra Filipović učenica Škole za oštećene sluhom i nagluve Stevan Dečanski iz Beograda.

Pogledajte pobedničke radove

Čestitamo nagrađenim učenicima i učenicama i zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u konkursu!

Ova inicijativa predstavlja važan korak ka podizanju svesti mladih o evropskim vrednostima i prilikama koje pruža članstvo u Evropskoj uniji, pre svega kroz publikaciju „Evropski dnevnik“ – koja pokriva širok spektar tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute do mogućnosti za nastavak obrazovanja i usavršavanja u nekoj od zemalja članica EU. Poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU u kom je detaljnije predstavljen proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, uz razotkrivanje mitova o EU koji postoje u javnosti.

Pročitajte digitalno izdanje „Evropskog dnevnika“