Zaštita životne sredine, promocija zapošljavanja, podsticanje turima i kulturne baštine – neki su od prioriteta projekata prekogranične saradnje Srbije i okolnih zemalja, a koje u najvećoj meri, bespovratnim sredstvima, finansira Evropska unija. Cilj je poboljšanje kvaliteta života ljudu na lokalu.

Prilike koje su na raspolaganju građanima Srbije u okvoru prekograničnih i transnacionalnih projekata predstavljene su u Nišu, tokom petog i poslednjeg dana EU nedelje mogućnosti.

Prvenstveno, ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, ministarka za evropske integracije – Tanja Miščević, i Bojan Maričik –  potpredsednik Vlade Republike Severne Makedonije za evropska pitanja, potpisali su novi ciklus prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije.

Ukupna vrednost tog Programa je skoro 9,8 miliona evra, doprinos EU finansiranja iznosi 8,4 miliona evra, od čega će u Srbiji imati koristi stanovnici sledećih mesta: Jablaničkog okruga (grad Leskovac i opštine Bojnik, Lebane, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava) i Pčinjskog okruga (grad Vranje sa dve opštine – Vranje i Vranjska Banja i opštine – Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo).

„Jako je važno da projekat podrazumeva ne samo međusobne posete između partnera u Srbiji i Severnoj Makedoniji, već i posete EU kako bi implementirali dobre evropske prakse. Po povratku u svoje preduzeće ili školu koja učestvuje u projektu. To omogućava prenos znanja. Jedan od projekata koji je uključivao saradnju škola, pokazao nam je da se deca iz Vranja i Kumanova nisu poznavala pre projekta, ali na ovaj način su se učeničke zadruge povezale i upoznale, a njihovi vidici se šire, rekla je Biljana Stanković, govoreći o prekograničnoj saradnji Srbije i Severne Makedonije.

Takođe, predstavljeni su i programi saradnje sa Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i transnacionalni programi – ADRION, Urbact i Dunavski program.

„Opredelili smo se da finansiramo tri prioritetne  oblasti – životnu sredinu, društveno-ekonomski razvoj, i unapređenje kapaciteta za upravljanje granicom. Dobili smo 128 predloga projekata i njihova evaluacija je u toku. Očekujemo sledeći poziv za drugu polovinu sledeće godine“, najavila je Vasilija Stanić, koja je govorila o saradnji Srbije i Rumunije.

 

Govorilo se i o podršci uslugama socijalne zaštite, o unapređenju lokalnog razvoja (Program Exchange 6), o umrežavanju, odnosno bratimljenju gradova (CERV), o lokalnoj demokratiji na Zapadnom Balkanu (Reload) i reintegraciji Roma.

Predstavljen je i program EU PRO plus, koji podržava stanovnike 99 opština u Srbiji.

Životna sredina i energija bile su važne teme petog dana EU nedelje mogućnosti – gde je publika posebno bila zainteresovana za smanjene račune za struju uz pomoć EU.

Više informacija možete naći na sajtu https://eumogucnosti.rs/ a sve sesije posvećene ovim temama pogledajte na platformi  https://mogucnosti.eu/ .

Sesije i debate održane su u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvatale su različite oblasti – ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu. U okviru zatvaranja EU nedelje mogućnosti u Nišu, ambasador Žiofre se sastao sa gradonačelnicom Niša, Draganom Sotirovski, a obišao je i arheološki park Medijana, kao i Kliniku za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centara Niš.