Green Art Incubator: prijavite se za RE – IMAGINE rezidencijalni program

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 10.02.2024.
Sredstva: 5.000 evra
Oblast: kultura
Konkurs je za: organizacije, kolektive i neformalne grupe

Platforma Green Art Incubator poziva sve zainteresovane organizacije, kolektive i neformalne grupe koji deluju na nezavisnoj sceni u polju izvođačkih umetnosti da se prijave na inovativan jednogodišnji rezidencijalni program u okviru međunarodnog projekat RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin.

Projekat RE-IMAGINE, pionirska je regionalna incijativa fokusirana na zelenu transformaciju izvođačkih umetnosti u periferijalnom konfekstu, gde je tema zelene tranzicije još uvek nedovoljna prisutna u javnom, naročito kulturnom diskursu. Tokom dvogodišnjeg trajanja, projekat će težiti ka redefinisanju društvene uloge savremenih organizacija izvođačkih umetnosti kao agenata promena u ovom kontekstu, kroz izgradnju kapaciteta profesionalaca u polju, u pravcu ostvarivanja ciljeva redukcije karbonskog otiska i postizanja zero-waste produkcije. Implementacija projekta podržana je od strane Kreativne Evrope, a konzorcijum okuplja organizacije iz Srbije (GAI), Severne Makedonije (Lokomotiva), Mađarske (Pro Progressione) i Bugarske (Arte Urbana Collectif).

Glavna projektna aktivnost podrazumeva sveobuhvatni jednogodišnji rezidencijalni program RE-IMAGINE Green, koncipiran u formi četiri petodnevne rezidencije u svakoj partnerskoj zemalji na projektu, dok će između rezidencija učesnicima biti omogućena mentorska podrška. Učesnici programa biće odabrani putem otvorenog poziva koji traje do 10. februara 2024, a konzorcijum podstiče sve zainteresovane sa projektnom idejom koju bi želeli da razviju u skladu sa principima zelene produkcije da se prijave, bez obzira na prethodno iskustvo sa eko-održivim praksama. Na osnovu unapred, pozivom, definisanih kriterijuma članovi projektnog tima odabraće 12 organizacija, po 3 iz svake partnerske zemlje, koje bi trebalo da nominuju umetničko-producentski tandem koji će učestvovati na svim rezidencijama i raditi na razvoju projekta.

Za sve zainteresovane aplikante, 25. januara, sa početkom od 17h, biće organizovana online  info sesija tokom koje će moći detaljnije da se upoznaju sa celokupnim projektom i samim rezidencijalnim programom.

Link za praćenje sesije biće dostupan na GAI kanalima na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 

Više informacija o pozivu dostupno je na linku, a projekat možete prijeviti putem sledećeg formulara.

Podeli sa drugima