I dalje aktuelan poziv za dodelu donacija za nove ideje i razvoj civilnog društva!

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: konkurs je otvoren cele godine.
Sredstva: N/A
Oblast: civilno društvo
Konkurs je za: organizacije civilnog društva (OCD) koje su registrovane kao udruženja, fondacije ili zadužbine

Beogradska otvorena škola raspisuje Poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacija koji je namenjen organizacijama civilnog društva. Poziv je deo projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ usmerenog na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Podrška je namenjena organizacijama civilnog društva (OCD) koje su registrovane kao udruženja, fondacije ili zadužbine, u skladu sa važećim Zakonom o udruženjima ili Zakonom o zadužbinama i fondacijama.

ŠTA PODRAZUMEVA POKRETANjE NOVIH IDEJA I RAZVOJ ORGANIZACIJA?

OCD mogu dobiti podršku za realizaciju aktivnosti čiji je cilj doprinos razvoju postojećih aktivnosti organizacija ili pilotiranju novih ideja u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i osnaživanje internih kapaciteta organizacija radi povećanja njihovog delovanja.

OCD mogu da kandiduju predloge projekata u okviru sledećih tematskih oblasti:

 • Podrška demokratskom razvoju;
 • Unapređenje, zaštita i promocija ljudskih prava;
 • Razvoj lokalne zajednice;
 • Zaštita i unapređenje životne sredine i klimatske promene;
 • Unapređenje zapošljivosti;
 • Javne politike usmerene ka mladima;
 • Socijalna uključenost osetljivih grupa;
 • Druge oblasti od značaja za zajednicu, a u kojima se ostvaruju ciljevi i očekivani rezultati ovog Programa.

ŠTA OBUHVATA PROGRAM DODELE DONACIJA ZA POKRETANJE NOVIH IDEJA I RAZVOJ ORGANIZACIJE?

Organizacije civilnog društva mogu da konkurišu za finansijsku podršku u maksimalnoj vrednosti projekta do 117.000,00 RSD. Projekat može trajati najmanje jedan, a najviše tri meseca.

Planirano je da Poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacije bude stalno otvoren i tokom 2024. godine biće podržano do 30 projekata OCD.

Osim finansijske podrške, organizacije će imati potrebnu mentorsku i ekspertsku podršku za realizaciju projekata.

KAKO SE DOSTAVLJAJU PRIJAVE?

Zainteresovane organizacije civilnog društva mogu dostaviti svoje predloge projekata Beogradskoj otvorenoj školi, Novosadskoj novinarskoj školi, Užičkom centru za prava deteta i ENECA-i, u zavisnosti od toga kom okrugu pripadaju.

Organizacije civilnog društva koje su registrovane u sledećim okruzima: Grad Beograd, Podunavski, Braničevski, Šumadijski, Pomoravski i Rasinski okrug mogu dostaviti prijavu Beogradskoj otvorenoj školi isključivo elektronskim putem preko onlajn formulara koji je dostupan OVDE.

OCD iz drugih okruga podnose predlog projekta kod jednog od tri regionalna EU Resurs centra (Novosadska novinarska škola, Užički centar za prava deteta i ENECA) koji pokrivaju okrug iz kog dolazi podnosilac projekta (više informacija možete naći u Smernicama).

Neophodno je da prijava sadrži sledeću dokumentaciju, koju možete preuzeti na ovom linku.

 • Aneks 1: Prijavni formular
 • Aneks 2: Budžet projekta
 • Aneks 3: Izjava nosioca projekta

Sve potrebne informacije o ovom pozivu i načinu prijave možete naći u Smernicama za podnošenje predloga projekata koje se nalaze na ovom linku.

VIŠE INFORMACIJA

Sve zainteresovane organizacije koje svoje predloge projekata dostavljaju Beogradskoj otvorenoj školi, mogu dobiti dodatna pojašnjenja u vezi ovog poziva i procesa podnošenja predloga projekata elektronskim putem i to slanjem imejla na adresu euresurscentar@bos.rs ili na broj telefona + 381 60 655 19 01.

Poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacije se realizuje u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Podeli sa drugima