Javni poziv za inovativna rešenja za zaštitu, očuvanje i revitalizaciju vlažnih staništa

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 31.07.2024.
Sredstva: N/A
Oblast: zelena tranzicija, lokalni razvoj
Konkurs je za: upravljače zaštićenih područja, jedinice lokalne samouprave, javna i privatna preduzeća, kao i naučnoistraživačke institucije i organizacije

Uz podršku Švedske u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji”, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavljuje „Javni poziv za inovativne projekte za očuvanje vlažnih staništa u/pri zaštićenim područjima”

 

Cilj ovog poziva je da podrži sprovođenje inovativnih rešenja za zaštitu i očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima ili u njihovoj neposrednoj blizini. Posebno se ohrabruju prijave rešenja koja pomažu očuvanje biodiverziteta i voda kroz aktivne mere zaštite, odnosno fizičke intervencije koje će osigurati kontinuirano prisustvo vode, unaprediti vodnu infrastrukturu (rečne brane, kanale, vodovodne mreže), osigurati prirodnu obnovu vodnih resursa i sistema, obnoviti povezanost vlažnih staništa, revitalizovati degradirana tresetišta i slično.

Na javni poziv mogu da se prijave upravljači zaštićenih područja, jedinice lokalne samouprave, javna i privatna preduzeća, kao i naučnoistraživačke institucije i organizacije. Svi zainteresovani, a naročito upravljači zaštićenih područja i lokalne samouprave, pozivaju se da predlože ideje za zaštitu i očuvanje vlažnih staništa koja se nalaze u njihovoj nadležnosti, kao i ideje za revitalizaciju ugroženih, odnosno degradiranih vlažnih staništa na njihovoj teritoriji.

Autori predloga koji ispune kriterijume poziva dobiće stručnu podršku za njihov dalji razvoj u izvodljive projekte, nakon čega će projekti najspremniji za implementaciju dobiti sufinansiranje u iznosu do 70% ukupne vrednosti projekta, odnosno do maksimalnog iznosa od 150.000 USD po projektu.

Prijavljivanje projektnih ideja se vrši iskučljivo putem online formulara, najkasnije do 31. jula 2024. godine.

Više detalja o uslovima učešća u izazovu i načinu prijavljivanja dostupno u Uslovima i smernicama podnosiocima prijava.

Javni poziv je objavljen uz finansijsku podršku Vlade Švedske u okviru inicijative „Zaštita i ulaganje u biodiverzitet i vode u cilju jačanja otpornosti na klimatske promene“, koja je deo projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovaj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Javni poziv – dokumentacija

Podeli sa drugima