Antena Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija organizovala je trodnevni seminar „Kreativna Evropa: Priprema projekata u novom budžetskom periodu 2021-2027“ namenjen svima koji planiraju da konkurišu u okviru programa Kreativna Evropa.

Učesnici seminara imali su mogućnost da bolje razumeju tok projekata i glavne smernice konkursa, a glavni cilj bio je poboljšanje kvaliteta aplikacije i projektnih ideja. Kroz taj proces vodili su ih predavači projektna menadžerka Fondacije Fitzcarraldo iz Italije Luisela Karneli i Milica Rašković i Bojan Milosavljević iz Deska Kreativna Evropa.

Tokom prvog dana na otvaranju seminara govorili su gosti, kao i menadžerka EU Info pointa, Jelena Anđelovski, koja je predstavila EU info mrežu i predstavila značaj EU info mreža za informisanje građana, kao i organizacija i institucija o mogućnostima koje pruža Evropska unija.

Događaju je prisustvovao i pomoćnik sekretarke iz pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Ilić i šef Deska Kreativna Evropa Srbija Vuk Radulović.

„Organizacije iz Novog Sada imaju tu mogućnost da prilikom pronalaženja dodatnih sredstava za sufinansiranje svojih Evropskih projekata mogu da apliciraju i prema Gradu Novom Sadu, na pokrajinskom konkursu i naravno na program Ministarstva kulture za podršku sufinansiranja projekata u oblasti kulture za međunarodne fondove. Mislimo da je ovo pravi momenat za otvaranje jednog ovakvog skupa imajući u vidu da su nedavno otvoreni brojni pozivi u okviru projekta Kreativna Evropa“, rekao je Vuk Radulović.

Prvi dan počeo je upoznavanjem i stvaranjem sigurne zone za razmenu mišljenja. Nakon toga, učesnici su imali zadatak da naprave interaktivnu vežbu koja je bazirana na njihovom projektu, te na taj način predstave svoj projekat ostalima. Drugog dana usledili su detalji i preciziranje ideja. Fokus je bio na definisanju krajnjeg cilja koje kandidati imaju za svoje projekte.

“Mi apliciramo na ovaj konkurs jer želimo da napravimo neku promenu. Stvaramo projekte jer želimo da napravimo svet boljim mestom. Zato moramo da krenemo od toga šta želimo da promenimo i zbog koga to radimo”, rekla je Luisela Karneli.

Na kraju je usledila evaluacija urađenog i smernice za budućnost. Tokom svih dana, isticala se važnost grupe i poverenja u zajednici. Ovim pristupom, kandidatima se otvorila mogućnost da svoje radove pogledaju iz drugog ugla i dobiju inspiraciju za neke naredne projekte.