Aktuelni ciklus programa Kreativna Evropa u ovom trenutku ima 17 otvorenih poziva koji su namenjeni akterima u domenu kulture i kreativnih industrija u Srbiji.

Muzeji, bioskopi, arhivi, galerije, pozorišta, ali i organizacije koje se bave različitim umetnostima, od izvođačkih umetnosti, muzike, kulturnog nasleđa, zatim, izdavači, promoteri književnih dela, plesni umetnici, inovatori sadržaja u kulturi – samo su neki od onih za koje su kreirani konkursi programa Kreativna Evropa.

„Prema zvaničnim podacima Evropske komisije, Srbija je uvrštena među najuspešnije zemlje po broju aplikanata i broju odobrenih projekata u okviru programa Kreativna Evropa. Sumirajući prethodne dve godine, 2021. godine kroz program Kreativna Evropa podržana je 41 projektna ideja sa ukupnom sumom od 2 861 678.70 evra koju su organizacije iz Srbije dobile te godine. Naredne, 2022. godine podržano je 68 projekata, a kroz program Kreativna Evropa ukupna finansijska podrška organizacijama iz Srbije iznosila je 5,565,240,00 evra. Do sada je ove godine podržano 40 projekata u ukupnoj vrednosti od gotovo 1,4 miliona evra”, sumira šef Deska Kreativna Evropa Srbija, Vuk Radulović.

„Nadovezujući se na iskustvo realizacije prethodnog ciklusa, od 2021. godine aktuelni program povezuje veći broj zemalja i raspolaže budžetom od 2,44 milijarde evra, koji je za 50% uvećan u odnosu na prethodni program”, objasnila je projektna menadžerka Deska Kreativna Evropa Srbija, Milica Rašković. „Projekte ocenjuju nezavisni evaluatori i postoji ceo vremenski okvir gde možete videti kada ćete dobiti rezultate i kada ćete potpisati ugovor. Dakle, ukoliko želite da podignete kvalitet vašeg sadržaja, uvedete određene inovacije, vidite kako to rade u drugim zemljama ili podelite neku vašu dobru praksu sa drugim zemljama u Evropi ovo je prava prilika za vas”, dodala je.

„Osnaživanjem scene na teritoriji cele zemlje postižemo dugoročnije rezultate, podstičemo decentralizaciju i ravnomerni razvoj u kulturi u Srbiji. Desk Kreativna Evropa Srbija će i u narednom periodu pružati svu potrebnu pomoć organizacijama iz Srbije koje planiraju da se prijave na pozive Kreativne Evrope i sa tim u vezi organizovati događaje koje su usmereni na podizanje kapaciteta naših organizacija i povećanje vidljivosti poziva Kreativne Evrope u našoj zemlji,” zaključuje Radulović.

Sve informacije o otvorenim konkursnim pozivima potražite na našem vebsajtu u segmentu MOGUĆNOSTI – Kultura, mediji i civilno društvo.