Kroz program Policy Answers za mala i srednja preduzeća koji se tiče radionica digitalne i zelene tranzicije prošlo je više od 150 preduzeća, rekla je danas predstavnica Instituta Mihajlo Pupin Sanja Popović Pantić.

Ona je na predstavljanju programa Policy Answers, u okviru Evropske nedelje mogućnosti rekla da program uključuje formalne sastanke, praćenje, definisanje programa i saranje kapaciteta, kao i sprovođenje agende EU za Zapadni Balkan.

Projekat se tiče unapređenja okvira za politike istraživanja i razvoja, obrazovanja ali i oblasti sporta, kulture i mladih.

Projekat Policy Answers realizuje se u okviru programa Horizont Evropa. Horizont Evropa je okvirni program EU za istraživanje i inovacije koji traje od 2021-2027.

Popović Pantić je naglasila da se program bavi istraživanjem, razvojem i obrazovanjem, kao i da traje četiri godine i da uključuje šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Uveliko se radi na različitim aktivnostima koje projekat obezbeđuje i ne tiče se samo politike razvoja. ciljna grupa su studenti, istraživači i mala i srednja preduzeća ali i svi oni koji doprinose i kreiraju politike istraživanja i razvoja“, rekla je ona.

Kako je nagasila, ove godine je rađeno na temi digitalne i zelene tranzicije, pa je tako organizovano sedam radionica u partenrstvu sa privrednim komorama u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu.

Najavila je da će uskoro biti dostupni i inovacioni vaučeri za unapređenje malih i srednjih preduzeća, a za studente organizovana razmena u neku od zemalja EU.