Aktuelno u decembru: mentorski program (kurs) za razvoj predloga projekata za pozive saradnje programa Kreativna Evropa, koji su otvoreni do 23. januara 2024. godine namenjen organizacijama iz centralne i južne Srbije Desk Kreativna Evropa Srbije realizuje u saradnji sa Alternativnim kulturnim centrom „Gnezdo” iz Kruševca

Program se realizuje tokom tri subote u decembru u saradnji sa Deskovima Kreativna Evropa iz Slovenije, Portugala i Holandije.

Prve subote, 9. decembra, uz saradnju sa Deskom iz Slovenije, gostujuća predavačica biće Mateja Lazar koja vodi ovaj Desk i specijalista je za međunarodnu saradnju u domenu kulture. Druge subote, 16. decembra sa polaznicima će raditi Sara Maćado (Sara Machado), menadžerka u kulturi, predstavnica Deska Kreativna Evropa iz Portugala.

Treće subote 23. decembra programu se priključuje Jelle Burggraaff iz Holandije koji vodi programe mobilnosti ispred holandskog Deska Kreativne Evrope, a iza sebe ima više od 15 godina iskustva u internacionalnim projektima u domenu kulture.

Gosti će predstaviti uspešne projekte organizacija iz njihovih država i sa polaznicima će raditi na razvoju partnerstava između organizacija i institucija kulture iz Srbije i njihovih država.

Kome je program namenjen?

Mentorski program je namenjen organizacijama i institucijama iz sektora kulture i obrazovanja iz centralne i južne Srbije kako bi se unapredili kapaciteti organizacija iz tog regiona za međunarodnu kulturnu saradnju i učešće u projektima u okviru programa Kreativna Evropa. Očekivano je učešće organizacija iz sledećih okruga: Rasinski, Šumadijski, Pomoravski, Raški, Zaječarski, Niški, Toplički, Jablanički, Pirotski, Pčinjski.

Učesnici/učesnice će tokom kursa raditi na razvoju predloga svoje projektne ideje i partnerstava.

Učešće je besplatno, a prijave su obavezne i otvorene do ponedeljka 4. decembra. 

Program je koncipiran da traje tri subote u doecembru, u periodu od 10 do 18 časova sa pauzom za ručak.