Otvorena je prijava za školu spoljne politike „Normalizacija odnosa sa susedima i mesto Srbije u svetu“, koja će biti održana u Beogradu od 11. do 15. oktobra 2023. godine.

Prijavljivanje za učešće na školi otvoreno je do 01.10.2023. godine u 23.59h.

Poslednje decenije XX veka donele su drastične promene u globalnoj areni međunarodnih odnosa i unutar regija. Prostor Druge Jugoslavije geografski i politički je preoblikovan ratovima devedesetih, čije nasleđe značajno utiče na bilateralne odnose i evroatlantske integracije novostvorenih država. Normalizacija odnosa sa susedima postala je dominantno očekivanje međunarodne zajednice, a Srbiji i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji. Najnovija prestrojavanja u međunarodnim odnosima, uzrokovana ratom u Ukrajini, pred Srbiju i njene susede stavljaju jasnija očekivanja i konkretne predloge za finalizaciju postkonflikte stabilizacije. U tom procesu su, međutim, aktivni i faktori koji teže održavanju konfliktnog potencijala i držanje regije u stanju permanentne zaostalosti. Renomirani predavači, eksperti u oblasti međunarodnih i regionalnih odnosa, spoljne politike, i EU integracija, osvetliće žarišne tačke spoljne politike Srbije sa ciljem sagledavanja ključnih aktera, mogućih puteva i posledica koje pojedini odabiri mogu da donesu građanima. Među predavačima će biti Boris Varga, Jelica Minić, Srećko Đukić, Branka Latinović, Boško Jakšić, Ivan Vujačić, Duško Lopandić, Dragan Đukanović i Seška Stanojlović. Zajedno sa učesnicima, predavači će analizirati geostrateški položaj Srbije i njene odnose sa susesnim državama, EU kao mirovni projekat, odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Balkana, ulogu Rusije u aktuelnim međunarodnim okolnostima, Kinu i njen međunarodni značaj, nove bezbednosne izazove u svetu, izveštavanje medija o međunarodnim odnosima i međunarodnu pravdu.

Učesnicima škole biće na raspolaganju i dodatno usavršavanje, poput izrade radova na odabranu temu, učešća u aktivnostima Helsinškog odbora, i prakse u medijima.

Više informacija o pozivu možete pronaći OVDE.