Objavljen poziv za podnošenje predloga projekata za realizaciju Dunavske makro-regionalne strategije

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 29.03.2024. do 14 časova
Sredstva: 3.600.000 evra
Oblast: lokalni razvoj i prekogranična saradnja
Konkurs je za: javne ustanove i privatne kompanije

Program za Dunavski region je objavio poziv za podnošenje predloga projekata u okviru instrumenta „EU Strategy for the Danube Region Seed Money Facility”. Cilj instrumenta je da obezbedi početna finansijska sredstva za razvoj projekata koji će doprineti realizaciji Akcionog plana Dunavske makro-regionalne strategije i koji će se kasnije prijaviti za finansiranje iz drugih dostupnih izvora u regionu. Radi se o razvoju kompleksnih, strateških transnacionalnih projekata u okviru programskog specifičnog cilja 4.1 „Podrška Strategiji EU za Dunavski region (EUSDR)“. Potrebno je da predlozi projekata budu usklađeni sa najmanje jednom prioritetnom oblasti EUSDR, te da jasno doprinesu realizaciji Akcionog plana i ostvarivanju ciljeva strategije.

Rok za podnošenje predloga projekata je 29. mart 2024. godine, u 14 časova. Program će izdvojiti ukupno 3,6 miliona evra za finansiranje projekata u okviru SMF poziva. Maksimalni doprinos EU projektnim budžetima iznosi 80% ukupnog budžeta projekta. Sprovođenje projekata je ograničeno na maksimalno 12 meseci. Očekivani početak sprovođenja je maj 2025. godine. Svaki projekat mora uključiti najmanje dva odnosno najviše pet finansijskih partnera iz najmanje dve različite zemlje programskog područja: vodećeg partnera i najmanje jednog projektnog partnera. Partneri iz RS mogu biti i vodeći partner na projektu.

Poziv se sprovodi u jednom koraku i zahtevaće od podnosilaca predloga projekata da pripreme i podnesu kompletan obrazac za prijavu onlajn preko Zajedničkog elektronskog sistema za praćenje – JEMS.

Program za Dunavski region promoviše ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u Podunavlju kroz integraciju politika u odabranim oblastima. Programsko područje obuhvata teritoriju 14 zemalja koje sačinjavaju makro-region, od kojih su 9 članice EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka (Baden-Virtemberg i Bavarska), Mađarska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, i 5 zemalja koje nisu članice EU: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Moldavija i Ukrajina.

Aplikacioni paket i sve relevantne informacije o pozivu dostupne su na internet stranici programa.

Povodom objave poziva, Zajednički sekretarijat Programa organizovaće vebinare 7. decembra 2023 i 15. februara 2024. godine. Možete se registrovati putem linka.

Opšte informacije o programu, možete dobiti od nacionalne kontakt tačke u MEI.

Za tehničke informacije i savete o pozivu, kontakt osoba u Zajedničkom sekretarijatu je Johanes Gabriel, johannes.gabriel@interreg-danube.eu, dok za više informacija o tematskim oblastima poziva možete kontaktirati Koordinatore prioritetnih oblasti Dunavske strategije.

Podeli sa drugima