Uz pomoć EU možeš da studiraš, volontiraš i unapređuješ svoja znanja. Do sada je preko 16.000 studenata i nastavnog osoblja iz Srbije učestvovalo u studentskim razmenama preko EU programa Erazmus+. Budi i ti jedan od njih! EU je uz tebe.

Ako imaš između 18 i 30 godina i želiš da učiš, putuješ i stekneš prijatelje širom Evrope, možeš iskoristiti sledeće prilike:

Škole i ustanove aktivne u oblastima opšteg obrazovanja, stručnog obrazovanja i obuka i obrazovanja odraslih mogu da učestvuju u projektima razmene  kroz Erazmus+ program, u okviru kojih učenici i zaposleni imaju mogućnost odlaska u inostranstvo sa ciljem učenja ili stručnog usavršavanja. Ustanove mogu izabrati da podnesu prijavu za kratkoročne projekte ili projekte namenjene akreditovanim ustanovama, u zavisnosti od toga da li poseduju Erazmus+ akreditaciju u odgovarajućoj oblasti.

Erazmus+ se bavi i projektima inkluzije, sporta, omladinskim radnicima, a sve mogućnosti koje su vam dostupne kroz ovaj program, možete pronaći na ovom linku.

Horizont Evropa je okvirni program Evropske unije za finasiranje istraživanja i inovacije za period od 2021. do 2027. godine. Nadovezujući se na uspehe i postignuća prethodnog programskog ciklusa-Horizont 2020, Horizont Evropa ima za cilj dostizanje naučne izvrsnosti, rešavanje globalnih izazova i industrijsku modernizaciju, uz usaglašene istraživačke napore i inovacije, zasnovane na principima otvorene nauke i partnerstva.

Struktura Programa zasniva se na tri stuba:

  • Izvrsna nauka,
  • Globalni izazovi i evropska industrijska konkurentnost
  • Inovativna Evropa

Horizontalni deo strukture Programa čine dve komponente:

  • Širenja izvrsnosti i učešća i Reforma
  • Jačanje evropskog sistema istraživanja i inovacija

Više detalja na linku: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en

Društvene ili humanističke nauke, poljoprivreda, zdravlje, informatika… Stipendiju za master ili doktorske studije u Francuskoj možete zatražiti za brojne oblasti.

Evo kako možete da konkurišete, u tri kratka koraka:

  1. Pronaći odgovarajući studijski program (Više informacija)
  2. Uspostaviti kontakt sa visokoškolskom ustanovom u Francuskoj, proveriti da li odabrani program odgovara profilu kandidata
  3. Kontaktirajte Francuski institut za više informacija o datumima za podnošenje konkursne dokumentacije.

Austrija nudi brojne mogućnosti studiranja na 13 univerziteta, 6 univerziteta umetnosti, 3 medicinska univerziteta, 16 privatnih univerziteta, 21 univerzitetu primenjenih nauka, kao i 14 viših pedagoških škola. Na sajtu https://www.studienwahl.at/en možete pronaći i odabrati odgovarajuću obrazovnu instituciju za vas. Studiranje je moguće na bačelor, master i doktorskim studijama. Za podršku i stipendije tokom studija u Austriji, možete konsultivati sajt https://grants.at/en/ za više mogućnosti. Za međunarodne studente i podršku njihovom životu i studiranju u Austriji možete saznati više na sajtu https://studyinaustria.at/en/.

Program Stipendium Hungaricum je stipendija koja se svake godine dodeljuje za 50 mladih ljudi u Srbiji koji žele da studiraju na mađarskim univerzitetima na nivou osnovnih, master ili doktorskih studija. Stipendija uključuje sve školarine i besplatan smeštaj, kao i podršku namenjena troškovima života u Mađarskoj.

Više informacija možete pronaći na: https://stipendiumhungaricum.hu/

Postoji veliki broj stipendija dostupnih za strane studente u Poljskoj. Najpopularniji je Erazmus+, EU program razmene za studente, nastavnike i institucije. Ostale opcije uključuju stipendije u okviru bilateralnih sporazuma koje finansira ili Poljska ili vlada stranog partnera, često sa ciljem da se poboljša razmena u okviru određene oblasti studija.

Kompletan spisak dostupnih programa pogledajte na ovom linku.

Studiranje na Univerzitetima u Sloveniji odličan je način za sticanje znanja, praktičnog iskustva i veština koje su vam potrebne da biste uspeli u karijeri. Steknite nove prijatelje i osetite se delom naše akademske zajednice.

Odlazak na univerzitet za mnoge često znači da prvo veliko odvajanje od kuće, te ovo može biti zastrašujuće i uzbudljivo iskustvo; ali – posvećeni smo da vam olakšamo tranziciju i pomognemo pri svakom izazovu.

Veterinarski, teološki, pravni, i drugi fakulteti, dostupni su u okviru Univerziteta u Sloveniji i to u četiri grada: Ljubljana, Nova Gorica, Maribor i Primorska.

DAAD podrazumeva stipendije za studente i diplomce iz Srbije. Danas je jedna od najvažnijih finansijskih organizacija za međunarodnu razmenu studenata i naučnika. DAAD je podržao više od 2,6 miliona mladih akademika u Nemačkoj i inostranstvu.

Više informacija

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.

Program promoviše saradnju i dijalog, kroz podršku i finansiranje projekata koji doprinose jačanju zdravih vrednosti i promovišu interkulturalno povezivanje mladih na Zapadnom Balkanu.

Jedan od programa su ‘’Superškole’’, školske razmene na Zapadnom Balkanu koje imaju za cilj da podrže procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Ovaj program je deo multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO.

Sve informacije o otvorenim pozivima dostupne su na linku: https://www.rycowb.org/

Info sesije
Podkast “EU mogućnosti”