Prepoznajući važnost celoživotnog učenja i saradnje kao pokretača inovacija i održivog rasta, Evropska komisija je 2023. godinu proglasila Evropskom godinom veština. Polje u kulture u Srbiji se godinama suočava sa deficitom profesionalaca u polju finansija i administracije koji bi omogućili nesmetan razvoj međunarodne saradnje kroz implementaciju kompleksnijih projekata.

Upravo iz tog razloga, Desk Kreativna Evropa Srbija i Mreža finansijskih menadžera EU projekata, organizuju besplatnu višednevnu obuku za finansijsko upravljanje evropskim projektima u kulturi* koja će se održati 11. i 12. decembra u EU info Centru u Beogradu, sa početkom u 10:00h

Program obuke je osmišljen tako da omogućava savladavanje početnih koraka u analizi i razumevanju procedura i pravila upravljanja finansijama na projektima podržanim sredstvima Evropske unije. Poseban naglasak će biti stavljen na teme poput dobrog planiranja i sprovođenja projekata finansiranih kroz program Kreativna Evropa.

Obuka je namenjena profesionalcima u javnom i civilnom sektoru, sa iskustvom vođenja finansija, kao i frilenserima koji su zainteresovani da se pridruže timovima međunarodnih projekata ili započnu konsultantsku karijeru na najbolji način.

Program dvodnevne obuke uključiće sledeće teme:

 • Upoznavanje sa pravilima finsniskog planiranja i izveštavanja definisanih u dokumentu AGA (Annotaded Grant Agreement)
 • Upoznavanje sa novim načinom finansijskog i administrativnog upravljanja projektima u programu Kreativna Evropa – prednosti i mane
 • Kategorije troškova
 • Sastavljanje budžeta kroz praktične primere
 • Upoznavanje sa postupkom oslobađanja od PDV-a projekata iz programa Kreativna Evropa, procedura i popunjavanje zahteva sa stanovišta Zakona Republike Srbije, primeri iz prakse
 • Specifičnosti programa KE – sufinansiranje, kako ga obezbediti?
 • Kako uspešno voditi projekat i kako izbeći najčešće greške koju RMA prave
 • Revizija projekata sa posebnim osvrtom na kontrolu LUMP SUM troškova

Nakon završenog programa, polaznici će biti obučeni da:

 • Konstruišu budžete međunarodnih projekata koje finansira Evropska unija (na primeru programa Kreativna Evropa);
 • Sprovode finansijske planove međunarodnih projekata u skladu sa propozicijama programa Kreativna Evropa;
 • Sprovode finansijske planove međunarodnih projekata u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, tj. zadatim administrativno-pravnim okvirom Republike Srbije.

Obuku će voditi domaći eksperti za administrativno i finansijsko upravljanje projektima.

Od učesnika se očekuje visok nivo poznavanja engleskog jezika.

Broj mesta je ograničen na 15 polaznika. Za učesnike izvan Beograda biće obezbeđen smeštaj za vreme trajanja obuke, dok putne troškove učesnici snose sami.

Poziv za prijavu učešća je otvoren do 6. decembra, a prijave se šalju popunjavanjem upitnika.

Svi učesnici dobiće sertifikat o završenoj obuci.

*znanja stečena na obuci se mogu primeniti u radu u drugim oblastima i sa drugim EU fondovima (Horizont, Erazmus, COST itd.).