U okviru drugog javnog poziva za dostavljanje predloga projekata za formiranje Mreža za prenos inovacija u okviru URBAKT programa, koji je bio otvoren od 10. januara do 20. marta 2024. godine, odobreni su projekti dva grada iz Republike Srbije.

Grad Kragujevac će učestvovati kao grad-partner u okviru mreže „Digital Environment for collaborative Alliances to Regenerate urban Ecosystems in middle-sized cities“ (DARE), posredstvom koje će grad Ravena u Italiji, kao vodeći partner, preneti svoju dobru praksu.

Grad Sombor će učestvovati kao grad-partner u okviru mreže „CULTURAL Hidden IDentities ReAppear through Networks of WaTer“ (Cultural H.ID.RA.N.T.), posredstvom koje će opština Halandri u Atini, kao vodeći partner, preneti svoju dobru praksu.

Mreže za prenos inovacija će započeti svoj rad 1. septembra 2024. godine i završiti proces prenosa u okviru svojih URBAKT partnerstava 31. avgusta 2026. godine.

Mreže za prenos inovacija okupljaju 61 partnera iz 19 država i čine uglavnom partnerstva gradova srednje veličine. Među tih 61 partnera u novim mrežama, 39 partnera su novi u URBAKT-u. Kada je reč o geografskoj zastupljenosti, najveći broj partnera dolazi iz Španije (8), iz Portugala i Grčke (po 7) i Italije (6).