Predstavnici Evropske unije i Ministarstva privrede saopštili su danas da preduzeća drugu godinu zaredom mogu da koriste zajednički finansirani program koji podržava mikro i mala preduzeća u nabavci opreme. U okviru EU nedelje mogućnosti, predstavnici Delegacije EU i Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji najavili su novi poziv za dostavljanje predloga projekata koji će se održati tokom leta, kroz koji privrednici mogu dodatno da profitiraju od ovog projekta.

Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra u Ministarstvu privrede, istakla je glavne karakteristike programa:

„Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti privrednom subjektu je 5 miliona dinara; 25% investicije je pokriveno grantovima, 70% je zajam ili lizing od finansijskih institucija, a 5% je sopstveno učešće korisnika.“

„Do sada je 716 mikro i malih preduzeća, preduzetnika i zadruga već imalo koristi od ovog programa. Neki od artikala kupljenih kroz ove fondove uključuju opremu za proizvodnju, specijalizovane delove i alate za mašine; solarne biljke; kao i građevinske mašine. To čini poslovanje jačim, konkurentnijim i pomaže Srbiji u celini,” izjavio je Martin Klauke, šef odeljenja u Delegaciji EU u Srbiji i zadužen za ovaj program.

Ukupan iznos preostalih raspoloživih sredstava je oko 1,4 milijarde dinara (≈ 11,8 miliona evra). Ukupan budžet za ovaj dvogodišnji program iznosi 26 miliona evra, 16 miliona evra iz republičkog budžeta Republike Srbije i 10 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU. Tako su EU i Ministarstvo privrede do sada već zajednički uložili skoro 14 miliona evra za podsticanje razvoja preduzeća u Srbiji.

Očekuje se da će novi poziv za podnošenje predloga biti objavljen u narednim nedeljama.