Otvoren konkurs za evropsku novinarsku nagradu „Lorenco Natali“

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 30.06.2024.
Sredstva: 10.000 evra
Oblast: mediji
Konkurs je za: novinare

Novinari se od danas mogu prijaviti na konkurs za evropsku nagradu Lorenco Natali za 2024. godinu, vodeću novinarsku nagradu EU.

Novinari koji izveštavaju o klimi, životnoj sredini i energiji, digitalnom prostoru i infrastrukturi, rodnoj ravnopravnosti, ljudskom razvoju, migracijama i prisilnim raseljavanjima, miru i upravljanju, održivom rastu, radnim mestima i mladima mogu poslati svoje radove putem onlajn formulara do 30. juna u ponoć́ po srednjeevropskom vremenu.

Kako učestvovati?

Novinari mogu da prijave pisane, audio-vizuelne ili multimedijalne radove u jednoj od sledećih kategorija:

  • Nagrada za najboljeg mladog novinara/najbolju mladu novinarku: izveštavanje novinara/novinarke starosti između 18 i 25 godina u vreme podnošenja prijave i objavljeno na mediju sa sedištem u bilo kojoj od zemalja koje ispunjavaju uslove;
  • Nagrada za istraživačko novinarstvo: izveštavanje koje objavljuje medij sa sedištem u jednoj od kvalifikovanih zemalja čiji je cilj da istraži zločine, nepravdu, korupciju ili korporativna nedela, i da ih izloži javnosti;
  • Nagrada za dubinsku reportažu: izveštavanje objavljeno na mediju sa sedištem u jednoj od zemalja koje ispunjavaju uslove i koje se fokusira na zabavu, obrazovanje, angažovanje ili informisanje publike. Priča može detaljnije da sagleda trenutni događaj, situaciju, osobu ili grupu i može da obuhvati inovacije i rešenja za trenutne izazove;
  • Specijalna nagrada: izdanje za 2024. odaje priznanje za foto-novinarski rad koji je objavio medij sa sedištem u jednoj od zemalja koje ispunjavaju uslove.

Prijave su otvorene za izveštavanje na bilo kom jeziku, ali treba da budu propraćene prevodom na jedan od jezika takmičenja: engleski, francuski, španski, nemački ili portugalski.

Detaljne informacije o uslovima konkursa pogledajte ovde.

Izbor pobednika

Veliki žiri sastavljen od međunarodno priznatih novinara i predstavnika ključnih nevladinih organizacija širom sveta biraće pobednike u svakoj kategoriji. Svaki pobednik će dobiti 10 000 evra. Pobedniku u kategoriji Najbolji novinar u nastajanju biće ponuđeno i radno iskustvo/pripravništvo kod medijskog partnera.

Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji dodele nagrade Lorenco Natali u Briselu kasnije 2024. godine.

O nagradi Lorenco Natali

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na bivšeg potpredsednika Evropske komisije Lorenca Natalija, koji je značajno doprineo promociji i unapređenju evropskih razvojnih politika. Njegov duh se kroz Nagradu održava u životu više od tri decenije slaveći novinare čije priče inspirišu promene. Nagradu je prvi put objavila Evropska komisija 1992. godine.

Prethodne dobitnike nagrade Lorenco Natali možete pogledati ovde.

Podeli sa drugima