Otvoren poziv Collaborate to Innovate 2024

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 19.02.2024. do 19.00 časova.
Sredstva: 100.000 evra
Oblast: kultura, mediji
Konkurs je za: članovi mreže Europa Cinemas

Iniciran od strane mreže Europa Cinemas uz podršku potprograma MEDIA, Collaborate to Innovate je značajan poduhvat ove mreže koji ima za cilj da nagradi izuzetne inovativne i projekte saradnje koje sprovode kinoprikazivači – članovi mreže, bilo da su iz iste zemlje ili realizuju projekat kroz transnacionalno partnerstvo na evropskom nivou.

PODRŠKA INOVATIVNIM I KOLEKTIVNIM INICIJATIVAMA I PRAKSAMA

CILJEVI POZIVA

Pokrenuta 2021. godine uz finansijsku podršku EU programa Kreativna Evropa (MEDIA) ova inicijativa je izgrađena oko tri osnovne ideje:

 • INOVACIJE – zato što je prepoznato da su novi pristupi, prakse i procesi potrebni za razumevanje novih trendova u kulturi, publici, društvu, tehnologiji i industriji;
 • SARADNJA –  u smislu izgradnje partnerstava i mreže unutar Europa Cinemas i šire;
 • ODRŽIVOST – koja u isto vreme podrazumeva odnos prema životnoj sredini, ali i razvoj ideje (inovacije) koja se može koristiti i deliti kako bi se postigao efikasan i održiv dugoročni razvojunutar Europa Cinemas mreže i van nje.

PODRŽANE AKTIVNOSTI U OKVIRU POZIVA

Cilj ovog poziva je podrška razvoju inovativnih pristupa i strategija kako bi se stvorila publika  za filmove evropske produkcije, i uopšte poboljšala distribucija i raznolikost evropskih filmova. Predloženi Projekti moraju jasno pokazati na koji način su inovativni u specifičnim geografskim i operativnim kontekstima. Nove inicijative se posebno ohrabruju.

Finansijski doprinos Europa Cinemas iznosi maksimalno 100.000 evra po projektu.

Program pruža podršku u sledećim širim oblastima:

 • Uključivanje, edukacija i podizanje svesti publike o raznovrsnim evropskim filmovima kako bi se povećala potražnja za evropskim filmovima;
 • Održiv i inkluzivan razvoj publike iskorištavajući sve mogućnosti, uključujući digitalnu tehnologiju;
 • Održivi modeli, procesi i obuke za povećanje pristupa evropskim filmovima, poboljšanje i inovaciju iskustva gledanja filma.

KO MOŽE DA KONKURIŠE? 

Poziv za prijave otvoren je od 1. decembra 2023. za članove mreže Europa Cinemas čiji su evropski rezultati doveli do finansijske podrške u 2021. ili 2022. godini (programiranje). Učesnici u istom projektu moraju predstavljati izlagačke organizacije/firme koje su ekonomski potpuno nezavisne jedna od druge.

Svaka prijava mora zadovoljiti minimalan broj učesnika:

 • Najmanje tri učesnika iz bilo koje zemlje A ili B za nacionalni projekat (vidi ispod popis zemalja)
 • Najmanje dva učesnika iz zemalja C ili D za nacionalni projekat;
 • Najmanje pet učesnika iz najmanje dve zemlje za međunarodni projekat koji uključuje samo zemlje A i B;
 • Najmanje tri učesnika iz najmanje dve zemlje za međunarodni projekat koji uključuje najmanje jednu zemlju C ili D;
 • Projekti mogu izuzetno uključivati nečlanice bioskopa ako prijava uključuje potreban minimalni broj partnera bioskopa Europa Cinemas-a.

Svaki projekat mora nominovati Koordinatora, koji mora biti član mreže Europa Cinemas i čiji su evropski rezultati doveli do finansijske podrške za programiranje u 2021. ili 2022. godini. Koordinator će voditi projekat s odgovornošću za koordinaciju, dostavu i evaluaciju projekta. U slučaju podrške projekta, Koordinator će biti pravno i finansijski odgovoran za projekat i za raspodelu sredstava među partnerima projekta navedenim u prijavi.

Uputstva i potrebna dokumentacija

Za dodatne detalje o kriterijumima za ocenu, indikatorima uspeha, zahtevima, procedurama i finansijskim uslovima, molimo vas da pažljivo pročitate dokumentaciju sa LINKA.

Prezentaciju sa info sesije o pozivu možete pogledati ovde.

NEOPHODNI DOKUMENTI ZA PODNOŠENJE PRIJAVE:

Više informacija o svim projektima izabranih u 2021., 2022. i 2023. godini dostupno je ovde.

Na konferenciji mreže Europa Cinemas održane  u Parizu decembra 2022. godine predstavljeni su mnogi projekti koji mogu biti izvor inspiracije za pripremu predloga vašeg projekta.

Sve snimke sa radionica možete pronaći na Europa Cinemas YouTube kanalu (radionica 1, radionica 2, radionica 4), kao i prethodne radionice sa Audience Development & Innovation Lab-ova u Sofiji, Bolonji i Valladolidu.


Ako imate dodatnih pitanja, pogledajte sekciju NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI,  ili pošaljite svoje upite Nađi Vulf (Koordinatoru Programa) na sledeću email adresu: collaboratetoinnovate@europa-cinemas.org  

Podeli sa drugima