Otvoren poziv za predloge projekata u okviru Active Achievement Fonda za regionalne neformalne grupe

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 2.07.2024.
Sredstva: 30.000 EUR
Oblast: mladi, civilno društvo
Konkurs je za: regionalne neformalne grupe

Regionalni dijalog mladih za Evropu – RYDE

Fondacija Centar za demokratiju objavila je Poziv za predloge projekata u okviru Active Achievement Fonda za regionalne neformalne grupe u okviru projekta Regionalni dijalog mladih za Evropu, koji finansira Evropska unija.

Osnovni cilj Poziva je jačanje kreativnih neformalnih grupa na Zapadnom Balkanu pružanjem finansijske podrške za inicijative koje za cilj imaju:

  • Jačanje aktivizma mladih u lokalnim zajednicama i učešća u strukturiranom dijalogu sa donosiocima odluka o politikama relevantnim za mlade;
  • Zagovaranje usvajanja evropskih vrednosti i jačanje demokratskih i odgovornih institucija;
  • Promovisanje regionalne saradnje i političkih, ekonomskih i socijalnih benefita od procesa evropskih integracija za zemlje Zapadnog Balkana.

Ukupan budžet Active Achievement Fonda je 30.000 EUR. Regionalne neformalne grupe mogu da konkurišu za finansijsku podršku za projekte u iznosu od:

  • minimalan iznos: 2.000 EUR
  • maksimalan iznos: 4.000 EUR

Na ovaj Poziv mogu da konkurišu samo neformalne grupe. Ove grupe nisu formalno registrovane, imaju nizak nivo formalnosti i slabe tehničke i upravljačke kapacitete. Poziv je otvoren za neformalne grupe koje su spontano okupljene radi rešavanja problema u lokalnim zajednicama, a prioritet imaju učesnici u aktivostima projekta Regionalni dijalog mladih za Evropu: učesnici Regionalne Politeia škole za mlade, Politeia tematskih sesija, omladinskih radionica za javne politike (youth policy labs) i učesnici regionalnog volonterskog programa.

Regionalna neformalna grupa treba da bude sastavljena od najmanje 5 mladih ljudi uzrasta 16-30 godina, od kojih su najmanje tri člana/članice državljani/ke zemalja Zapadnog Balkana na kojima se sprovodi projekat Regionalni dijalog mladih za Evropu: Albanija, Bosna i Herzegovina, Kosovo*, Severna Makedonija i Srbija. Najmanje jedan član/članica neformalne grupe mora biti punoletan/na zbog potpisivanja Ugovora o sprovođenju projekta.

Podrška će biti omogućena kroz direktna plaćanja troškova aktivnosti projekata od strane partnerskih organizacija u okviru projekta Regionalni dijalog mladih za Evropu, koji će biti posrednici u sprovođenju projekata neformalnih grupa. Uz svaki podneti projekat, podnosioci projekta će odrediti zemlju, odnosno primarno područje sprovođenja projekta, te time izabrati i partnersku organizaciju koja će biti posrednik u procesu sprovođenja projekta. Partnerska organizacija će obavljati plaćanja za projektne troškove u skladu sa odobrenim budžetom ovih projekata.

Zemlja/teritorija
domaćin

Grad

Posrednička organizacija

Kontakt

Albanija Tirana Youth Act Center   info@youthact.al
Bosna i
Herzegovina
Sarajevo Network of Progressive
Initiatives
  info@mpi.ba
Kosovo* Priština Kosovar Stability Initiative shpresa_krasniqi@iksweb.org
Severna
Makedonija
Skoplje NGO Info Center Foundation   contact@nvoinfocentar.org.mk
Srbija Novi Sad Regional Academy for
Democratic Development
 office@regionaladd.org

 

Trajanje projekata je do šest meseci.

Odabrane neformalne grupe su u obavezi da sprovedu projekat u periodu od 10. jula 2024. do 10. januara 2025.

Rok za podnošenje prijava je 2. jul 2024 u 20 časova.

Predlozi projekata i neophodne informacije se dostavljaju na engleskom jeziku, elektronski, na email adresu: shpresa_krasniqi@iksweb.org

U nastavku možete pronaći Smernice za regionalne neformalne grupe i Anekse neophodne za podnošenje predloga projekata.

Active Achievement Fond je finansijska podrška trećim licima, odnosno „sub-granting“ aktivnost u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta „Regionalni dijalog mladih za Evropu“, koji finansira Evropska unija u periodu 2023-2026. Projekat „Regionalni dijalog mladih za Evropu“ se finansira kroz Program EU za civilno društvo i medije u korist Zapadnog Balkana i Turske za 2021-2023 (IPA III), a sprovodi ga Fondacija Centar za demokratiju iz Srbije kao vodeći partner u saradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva sa Zapadnog Balkana: Akademija za evropske integracije i pregovore (Albanija), Omladinski centar (Albanija), Kosovska inicijativa za stabilnost (Kosovo*), Mreža progresivnih inicijativa (Bosna i Hercegovina), Fondacija NVO Info centar (Severna Makedonija) i Regionalna akademija za demokratski razvoj (Srbija).

 

* Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244/1999, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti

Podeli sa drugima