Otvoren poziv za učešće u pozorišnim radionicama

Konkurs je: ZATVOREN
Rok za konkurisanje: 1.11.2023.
Sredstva: N/A
Oblast: kultura, mediji i civilno društvo
Konkurs je za: studente umetnosti i društvenih nauka od 19 do 25 godina

Helsinški odbor za ljudska prava, u saradnji sa organizacijom ArtPolis iz Prištine, uz podršku Evropske unije, poziva studente umetnosti i društvenih nauka od 19 do 25 godina, da se prijave za učešće u pozorišnim radionicama pod nazivom “Srpsko-albanski divan”.

Cilj ove pozorišne radionice je razotkrivanje nacionalizma, razgovor o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti kroz njihovu kritičku analizu i dramske situacije.

Učesnici će imati priliku da 10 dana rade sa renomiranim pozorišnim rediteljem i dramaturgom Zlatkom Pakovićem.

Rad je podeljen u četiri faze. Program će početi razgovorima o univerzalnim ljudskim pravima, feminizmu i patrijarhatu na jugozapadnom Balkanu. Drugi deo biće posvećen dramaturškom radu, kroz koji će učesnici kreirati dramske scene na osnovu primera iz svakodnevnog života koje najbolje odražavaju društvene sukobe unutar nacionalnih, etničkih i/li religijskih zajednica. Treća faza obuhvata kritičku analizu prikazanog dramskog materijala i razgovor, a poslednja faza je snimanje dokumentarnog filma čiji su akteri učesnici radionice.

Želimo da naglasimo da se od učesnika ne očekuje da poseduju glumačke veštine. Potrebno je da učesnici aktivno učestvuju u razgovorima na osnovu iskustava iz svog okruženja i doprinesu stvaranju dramskih scena u saradnji sa mentorom. Helsinški odbor niz godina sarađuje sa Zlatkom Pakovićem, a za ove pozorišne  tradicionalno vlada veliko interesovanje.

Pozorišne radionice održaće se od 13. do 23. novembra 2023, u Srbiji.

Rok za prijavu je 1. novembar 2023. u 23:59. Učesnici koji budu primljeni biće obavešteni najkasnije do 7. novembra. Organizatori pokrivaju troškove prevoza, smeštaja i hrane za sve učesnike tokom desetodnevnog učešća u radionici.

“Culture for Change “ je trogodišnji projekat Helsinškog odbora za ljudska prava i ArtPolisa iz Prištine koji se sprovodi zahvaljujući podršci Evropske unije. Projekat ima za cilj da proširi i produbi saradnju između mladih albanskih i srpskih umetnika te da ih podstakne i osnaži da se angažuju u razvoju interkulturalnog dijaloga.

Prijavni formular možete naći na sledećem linku.

Podeli sa drugima