Predstavnici malih i srednjih preduzeća imaće pun uvid u procese automatizacije kroz DEAL laboratoriju u Novom Sadu – od digitalizovanog dizajna proizvoda i razvoja do digitalizacije proizvodnih i logističkih procesa i sistema. Ovo će biti prva laboratorija takve vrste, ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.

„Digital Enterprise – an Active Learning and training Lab“ (DEAL laboratorija) otvorena je danas u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad. Laboratorija počinje sa radom zahvaljujući saradnji sa kompanijama AXIOM TECH i SIEMENS, a osnivanje je pomogla Evropska unija u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i sa Ministarstvom privrede Srbije. Laboratorija će u budućnosti predstavljati mesto za istraživanje, razvoj i primenu najnovijih tehnologija u oblasti digitalizacije i automatizacije.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli istakao je da su nauka i inovacije od velikog značaja i da spadaju u prioritete ulaganja Evropske banke za obnovu i razvoj.

„O tome svedoči i finansijska podrška u iznosu od 80 miliona evra koju smo izdvojili početkom ove godine za razvoj Naučno – tehnoloških parkova u Nišu, Čačku i Kruševcu. Fokus ovog projekta je ostvarivanje sinergije između univerziteta i privrede, jer je to izuzetno važno za oživljavanje ovih manjih gradova u Srbiji i razvoj njihove kreativnosti“, rekao je Kolanđeli.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva osvrnula se na dosadašnju saradnju Srbije i EU u oblasti inovacija, podsetivši da su 132 preduzeća dobilo pomoć da rastu, usvajaju nove tehnologije i da budu inovativnija.

„Ova laboratorija služiće razvoju novih ideja i rešenja koja će unaprediti proizvodni proces i kreirati nove proizvode i usluge – stvoriće nove vrednosti. Inovacije su upravo ono što je Evropska unija uvek podržavala u Srbiji. EU je prva podržala fondove za inovacije i nauku, prva dala grantove inovativnim kompanijama i podržala njihove saradnje sa institutima za istraživanje i razvoj. Naravno, EU ostaje oslonac i nastavlja da podstiče ekonomski razvoj Srbije,“ rekla je Halačeva.

Na otvaranju su se obratili Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra privrede, kao i prof. dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Nebojša Gvozdenović, dekan Ekonomskog fakulteta i Nebojša Drakulić, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

Preduzeća, istraživači i studenti moći će da razvijaju i testiraju svoje proizvode i sisteme uz pomoć savremenih digitalnih tehnologija, koje su od danas dostupne u novo-otvorenoj laboratoriji u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad.

Laboratorija je nastala kao odgovor na potrebu da se ojača veza između nauke, savremenih proizvodnih rešenja i privrede kako bi se podržalo stvaranje i usvajanje sistema industrije 4.0 – četvrte industrijske revolucije. DEAL laboratorija će tako omogućiti kompanijama i istraživačima da nauče o Industriji 4.0 i da se upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti digitalne transformacije proizvodnih i logističkih sistema.

Pogledajte panel diskusiju o budućnosti i inovacijama sa ovogodišnje EU nedelje mogućnosti.

Neke od EU mogućnosti za istraživače i inovatore: