U okviru Festivala evropskog filma u Novom Sadu biće održana tribina „Perspektive filmske umetnosti u Srbiji – produkcijski kapaciteti i prilike za finansiranje“. Ova tribina, koja će okupiti značajna imena na sceni filmske produkcije u Srbiji, biće održana u nedelju, 17. decembra od 18 časova u Sali 1 bioskopa Arena Cinaplex (bulevar Mihajla Pupina 3).

Ulaz na tribinu je besplatan, a potrebna je da se prijavite putem ovog linka.

Cilj tribine je da pokrene razgovor o tome koliko kapaciteta ima scena autorskog filma u Srbiji, ali i da li oni imaju prostor na filmskoj sceni. Učesnici će razgovarati o prilikama za jačanje kapaciteta autroki i autora u Srbiji, a podeliće i svoja iskustva sa Pitching foruma. Važne teme za razgovor na tribini su i Filmski centar Srbije, manjinske koprodukcije i programi Kreativne Evrope, kao i to koje mogućnosti mogu da iskoriste domaći producenti na evropskoj filmskoj sceni.

Učestvuju:

Aleksandar Reljić, filmski reditelj

Igor Stanojević, reditelj i selektor Beldocs festivala

Nina Latinović, direktorka međunarodnog festivala filma Filmski front

Moderira: Vladimir Đorđević, EU info point Niš

Podsetimo, tribina „Perspektive filmske umetnosti u Srbiji – produkcijski kapaciteti i prilike za finansiranje“ deo je Festivala evropskog filma u Novom Sadu koji će biti održan od od 14. do 17. decembra u bioskopu Arena Cineplex (Bulevar Mihajla Pupina 3). Ove godine posetioci će pogledati sedam filmova kreiranih u evropskoj produkciji, a na repertoaru će se naći žanrovski raznovrsna kinematografska ostvarenja. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a potrebno je prijaviti se putem ovog linka.

Sva filmska ostvarenja deo su projekta Cineuropa, koji je pokrenula Evropska komisija u novembru 2018. godine, s ciljem pružanja podrške u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projekat se sprovodi kroz konzorcijum koji čine Gete institut, Francuski institut i Cineuropa, portal posvećen promociji evropske kinematografije.