Prvi IPARD III javni poziv za M1: rok 21. jun 2024. godine

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 21.06.2024.
Sredstva: po jednom zahtevu - pravo na podršku između 20 hiljada evra i milion evra
Oblast: poljoprivreda
Konkurs je za: poljoprivrednike

IPARD program dobro je poznat poljoprivrednicima u Srbiji – do sada je bespovratna sredstva za unapređenje ruralnog razvoja, a koja opredeljuje Evropska unija, iskoristilo oko 1.100 poljoprivrednika – dok se pred njima sada nalaze nove mogućnosti!

Raspisan je Prvi javni poziv za Meru 1 u okviru IPARD III programa, koji će biti otvoren do 21. juna ove godine. Korisnici će moći da, po jednom zahtevu, ostvare pravo na podršku između 20 hiljada evra i milion evra.

Raspisan poziv namenjen je poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi višegodišnji zasad voća ili obnovili postojeći.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

U pitanju je Prvi javni poziv, što znači da poljoprivrednici, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u navedenim sektorima, mogu očekivati još poziva.

Za ovaj javni poziv namenjeno je ukupno 4,8 milijardi dinara. Visina podsticaja iznosi od 60% do 75% prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području, ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Poziv se odnosi na Meru 1 IPARD III programa (2021-2027). Za ceo sedmogodišnji period EU je opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom Republike Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPARD III program podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6. Više o njima možete saznati na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaduženog za sprovođenje IPARD programa (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj).

Pored toga, Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD programa su povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Sva pitanja o ovom pozivu možete uputiti Upravi za agrarna plaćanja na mejl ipard.info@minpolj.gov.rs ili broj telefona +381 11 31 07 013.

Podeli sa drugima