Povezivanje regiona važna je tema za Srbiju i Evropsku uniju, te je tako EU samo kroz bespovratna sredstva za izgradnju puteva i energetske infrstrukture od 2020. godine namenila devet milijardi evra za region, i još 20 milijardi evra u povoljnim investicijama. Tokom prvog dana EU nedelje mogućnosti govorilo se o povezivanju Evrope.

„Kada pričamo o energetici, Srbija je deo evropskog energetskog tržišta i to je proces koji je počeo još 2006. Što je bolje povezano tržište, to smanjuje određene rizike. Radimo na gasnoj povezanosti, kao i na prenosnoj mreži. Energetska kriza prošle godine je pokazala da zemlje koje su bile bolje povezane sa susedima, imale su manje posledica, pre svega finansijskih“, rekla je ministarka energetike, Dubravka Đedović.

Najvažniji projekat za poboljšanje povezanosti u ovoj oblasti je izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom, za koji je polovinu sredstava obezbedila EU.

Drugi ne manje važan projekat u ovoj oblasti jeste završetak strujnog interkonektora prema Rumuniji, čiji završetak bi značio pouzdaniji pristup električnoj energiji iz Evrope. Za ovaj projekat, vredan 200 miliona evra, Srbija će takođe tražiti podršku od EU.

„Kandidovaćemo ga (za EU fondove i povoljne kredite), jer je plan da se sve faze ovog projekta završe do 2028. godine“, navela je Đedović.

Napori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su skoro u potpunosti usmereni na izgradnju regionalne povezanosti, odnosno bolju saobraćajnu povezanost sa svim susednim državama, ocenio je resorni ministar Goran Vesić.

„Mi sada radimo brzu prugu do Budimpеštе, završićеmo naš dеo 108 kilomеtara Novi Sad – Subotica do kraja slеdеćе godinе, nama trеba šеst mеsеci za tеstiranjе prugе, što znači da ćе sе srеdinom 2025. godinе od Bеograda do Suboticе stizati sa sat i 12 minuta što ćе omogućiti dodatni razvoj tom kraju Srbijе. Do kraja 2025. godinе imaćеmo brzu prugu izmеđu Bеograda i Budimpеštе i stizaćе sе za nеšto manjе od tri sata. U mеđuvrеmеnu smo sa Evropskom komisijom potpisali ugovor o izgradnji prugе do Niša, to jе nеkih 230 kilomеtara, vrеdnost jе 2,7 milijardi еvra od čеga jе grant prеko 600 miliona еvra i očеkujеmo da sе krajеm 2024. počеtkom 2025. godinе počnе sa izgradnjom tе prugе“, rеkao jе Vеsić.

Alesandro Bragonci, šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, pohvalio je „impresivno pojačanje“ napora u navedenim oblastima. On je dodao da je finansijska institucija koju predstavlja 2014. godine opredelila 660 miliona evra za povezivanje celom regionu.

„Za EU je važno da (Zapadni Balkan) postane jedinstveno tržište. Važno je naglasiti da mi, kao deo evropske porodice, ne odstupamo od principa o preširenju“, naveo je Bragonci.

Sakelaris Hourdas iz Delegacije EU u Srbiji podsetio je da je EU najveći donator Zapadnom Balkanu, kao i da usklađivanje sa EU standardima podrazumeva i EU integracije.

„Hvala ministrima što imaju ovako ambiciozne agende, upravo ovakvi projekti nas povezuju“, rekao je Hourdas i dodao: „Plan povezivanja koji ima Srbija veoma je ambiciozan i ide u pravom smeru. Svaki projekat promoviše intagracije.“

„Mi jako ulažemo u regionalni razvoj, odnosno razvoj gradova i regiona dalje od Beograda“, poručila je Milena Popovic Martineli, direktorka tima za klimatske strategije EBRD.

Ljuba Siljanoska, zamenica direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, zaključila je da su teme transporta i povezanosti ključne za integraciju Srbije u EU, te da Srbija može da bude ključni deo evropske transportne zajednice.

EU nedelja mogućnosti je jedinstvena serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Sesije i debate se održavaju u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvata različite oblasti – ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Više informacija možete naći na sajtu https://eumogucnosti.rs/ a sve sesije pogledajte na platformi https://mogucnosti.eu/