Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava poziva mlade iz cele Srbije da se prijave za šesti po redu Youth Rights Talks, koji se ove godine održava 15. novembra pod sloganom NE GAZI CVEĆE. Cilj događaja je da mladima pruži prostor da kroz govor slobodno iznesu i izraze svoje stavove o aktuelnim društvenim problemima, da se sagleda i čuje perspektiva mladih, njihovi pogledi, mišljenja, inicijative, kao i lične priče.

Ovogodišnja vodeća tema događaja je pravo na obrazovanje i (ne)jednak pristup obrazovanju, obrazovni sistem i institucije, različiti oblici obrazovanja, kao i kriza u obrazovanju, i uloga obrazovanja u krizi, sa posebnim fokusom na ulogu mladih u transformaciji obrazovanja i stvaranja okoline u kojoj se svi mladi poštuju i osnažuju. Zato će ovogodišnji YRT obeležiti participativni proces, koji će voditi mladi, kako bi zajednički došli do konkretnih predloga i definisali kakvu to promenu u obrazovanju žele, a onda i počeli za nju da zagovaraju, zajedno sa donosiocima odluka, radnicima u formalnom i neformalnom obrazovanju, akademskom zajednicom, predstavnicima civilnog sektora i drugim mladim ljudima.

Poziv je otvoren za sve mlade koji žele da učestvuju kao govornici/ce ili publika, a rok za prijavu je do 9. novembra putem linka ovde.

Godinu za nama obeležili su i izazovi u oblasti obrazovanja ispraćeni reakcijama nadležnih institucija koje nisu uspele u potpunosti na njih da odgovore, kao i problem u komunikaciji različitih aktera u ovoj oblasti. Nepoverenje u institucije, kao i zabrinutost i strah u vezi sa bezbednošću u školama, i dalje su prisutni. Ovakva društvena klima je iznedrila jasnu potrebu za adekvatnom reformom obrazovnog sistema. Baš zato, YRT je jedinstvena prilika da se o ovoj važnoj temi uspostavi dijalog sa mladima iz cele Srbije, kao i sa predstavnicima institucija, medija, omladinskih i organizacija civilnog društva.

Youth Rights Talks se ove godine održava 15. novembra u prostoru Karbon u Beogradu (ulica Severni bulevar 6A) i okupiće mlade, aktiviste, predstavnike institucija, organizacija, i medija.

Detaljan poziv za Youth Rights Talks je OVDE.

Organizator događaja je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji. Događaj je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ministarstva turizma i omladine. Događaj je deo programa aktivnosti „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“.