Poziv za mlade: Tvoja Evropa, tvoje mišljenje

Rok za konkurisanje: 31. decembar 2023. godine do 00.00h
Konkurs je za: mlade od 18 do 25 godina

 

Oblikuj budućnost Evrope – baš ti!

Evropski ekonomsko socijalni komitet (EECS), koji će od 1. januara 2024. otvoriti svoja vrata zvanično i civilnom društvu u Srbiji, organizuje 15. izdanje događaja Tvoja Evropa: Tvoje mišljenje (Your Europe, Your Say – YEYS) – koji ima za cilj aktivno uključivanje mladih u demokratske procese Evropske unije, dijalog između mladih građana i donosioca odluka.

Evropska nedelja civilnog društva koja se realizuje u period od 4. do 7. marta 2024. godine će imati i ovaj događaj u svom programu, koji je planiran za 6. marta 2024. godine što predstavlja značajan korak u zajedničkom poduhvatu ka angažovanijoj i participativnijoj Evropi. Ovo je mogućnost za mlade iz Srbije da prikažu položaj i potrebe mladih donosiocima odluka iz Evropske unije i tako dobiju priliku da njihovi prioriteti budu deo političke agende EU za naredni period!

Lansiran 2010. godine, događaj Tvoja Evropa, tvoje mišljenje je usmeren na razvijanje osećaja građanske odgovornosti među mladima, uspostavljajući direktan kontakt između mladih i složenih mehanizama evropskog političkog pejzaža. Kako se približavaju evropski izbori u junu 2024. godine, #YEYS24 teži da okupi glasače koji prvi put glasaju i druge mlade birače od 18 do 25 godina iz svih članica EU, zemalja kandidata i Velike Britanije. Događaj predstavlja poziv na akciju mladima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa i inspirišu druge da učine isto.

EESC poziva mlade, između 18 i 25 godina, koji žele da doprinesu budućnosti Evrope, da aktivno učestvuju u #YEYS24  – poziv za prijave traje do ponoći 31. decembra 2023. godine, a najuspešni će imati jedinstvenu priliku da utiču na politike EU, upoznaju se sa vršnjacima iz cele Evrope, zalažu se za demokratiju i igraju ključnu ulogu u procesu donošenja odluka u Evropi.

Prijave su dobrodošle od strane učenika srednjih škola, studenata koji predstavljaju studentske organizacije ili neformalne grupe, mladih delegata aktivnih u civilnom društvu, uključujući, ali ne ograničavajući se na organizacije civilnog društva i razne omladinske organizacije.

EESC se obavezuje da će olakšati učešće odabranih mladih, organizujući i pokrivajući troškove putovanja i smeštaja. Za odabrane, postoji mogućnost da učestvuju i u Evropskoj nedelji civilnog društva! Detaljne smernice za putovanje i smeštaj će biti podeljene sa učesnicima pre registracije.

Više informacija o procesu prijave, uslovima za apliciranje i prijavnom formularu  – dostupno je ovde.

Više o samom događaju, aplikaciji i proceduri selekcije za YEYS 2024 pročitajte OVDE.

 

Podeli sa drugima