Pozivamo predstavnike lokalnih samouprava, gradova i opština iz Srbije da nam se pridruže na događaju i saznaju kako da postanu „Ekoopština“. Ukoliko želite da se povežete sa kolegama iz Francuske i identifikujete primere dobre prakse u razvoju održivog grada, ovo je konkurs za vas.

Potrebno je samo da izazovi i prakse na kojima radite odgovaraju na neku od tema konkursa:

  • održivo upravljanje otpadom;
  • održivo upravljanje vodom;
  • energetska efikasnost;
  • održiva urbana mobilnost (pametni gradovi).

Pridružite nam se u sredu, 5. juna u 11 časova na radionici „Pitaj me bilo šta o EU podršci“, gde ćete iz prve ruke saznati sve o konkursu „Ekoopština“ koji je pokrenula Francuska ambasada, a koji ima za cilj razmenu i širenje dobrih praksi u održivom razvoju i podsticanje opština u Srbiji da ih primenjuju na svojim teritorijama.

Sagovornici sa kojima ćemo razgovarati su:

  • Nikola Bertolini, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji
  • Monika Damnjanović, direktorka Francuskog instituta Niš
  • Milomir Tucović, direktor JKP Vodovod Zlatibor, opština Čajetina (nagrada za održivo upravljanje vodom na prošlogodišnjem Konkursu)
  • Snežana Andrić, EU info kutak Niš (moderatorka)

Praktične panel diskusije „Pitaj me bilo šta o EU podršci“ namenjene su budućim korisnicima EU fondova kako bi im predstavili sve mogućnosti koje EU ili države članice pružaju građanima u Srbiji.

Diskusija će biti održana uživo u Media i reform centru u Nišu, na adresi Generala Milojka Lešjanina 36.

Broj mesta je ograničen, te vas molimo da potvrdite prisustvo popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi na linku:

https://euinfo.civicatalyst.org/pitaj_me_bilo_sta_o_eu_eko_opstine

najkasnije do 4. juna u 17 časova.

***
Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine  i Delegacija Evropske unije su pokrenuli treći ciklus konkursa za održive gradove „Ekoopština“. Konkurs je zamišljen kao platforma za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena.

Promocija konkursa „Ekoopština“ se organizuje u sklopu EU zelene nedelje u Srbiji, koja se obeležava od 5. do 12. juna širom Evrope. U svetlu sve većih kriza povezanih sa vodom u Evropi, EU zelena nedelja nastoji da podigne svest, podstakne dijalog i promoviše zajednička rešenja za rešavanje izazova koje predstavljaju nestašica vode, zagađenje i degradacija ekosistema