Podrška malim i srednjim preduzećima za održiv razvoj

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: N/A
Sredstva: maksimalni iznos kredita je million evra a maksimalni iznos EU granta je 15% iznosa kredita, odnosno 150.000 evra
Oblast: ekonomija i biznis
Konkurs je za: mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu

“Sustainable Reboot Programme for SMEs in the Western Balkans” program je Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji podržava mala i srednja preduzeća obezbeđujući im finansijska sredstva za ulaganja koja su u skladu sa direktivama EU i međunarodno priznatim standardima.

Mala i srednja preduzeća putem programa mogu da investiraju u standarde visokih performansi, tehnologije i usluge u oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu i kvaliteta i bezbednosti proizvoda, unapređujući na taj način konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu. Program takođe osigurava malim i srednjim preduzećima da ponovo pokrenu i poboljšaju svoje poslovanje nakon pandemije Covid-19.

Program pomaže širenje zelene ekonomije promovišući ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti. Najmanje 70 odsto programskog finansiranja biće izdvojeno za investicije u savremene tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije.

Mala i srednja preduzeća kroz program takođe imaju koristi od podsticaja u vrednosti do 15% iznosa kredita i besplatne tehničke pomoći.

Maksimalni iznos kredita je million evra a maksimalni iznos EU granta je 15% iznosa kredita, odnosno 150.000 evra

Podsticaje i tehničku pomoć finansiraju Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države preko „Small Business Impact Fund“ (SBIF), a očekuje se da će učestvovati i drugi donatori.

Detalji programa 

“Sustainable Reboot Programme for SMEs in the Western Balkans” program je osmišljen za mala i srednja preduzeća po EU definiciji koja su registrovana u Srbiji ili posluju prvenstveno u Srbiji u skladu sa zakonima Srbije i koja ispunjavaju uobičajene kriterijume za procenu kredita programskih partnerskih finansijskih institucija.

Da bi bio kvalifikovan za dobijanje finansijske podrške putem ovog programa, neophodno je da svaki pod-projekat uključuje investicije koje su namenjene unapređenju usklađenosti sa jednom ili više direktiva EU u vezi sa zaštitom životne sredine, bezbednošću radnika i kvalitetom i bezbednošću proizvoda ili drugim međunarodno priznatim standardima koji su na snazi.

Sva zaintersovana mala i srednja preduzeća mogu se prijaviti za program putem partnerskih finansijskih institucija u Srbiji:

Potrebna dokumentacija:

  • Popunjen formular za prijavu
  • Prateća dokumentacija vezana za investiciju (tehnička ponuda sa specifikacijama opreme, predmer itd.)

Za više informacija i detaljima ovog programa podrške pišite na: Info.serbia@web-sme-csp.com

NAPOMENA: Preporučujemo proveru dostupnosti sredstava kod partnerskih banaka.

Podeli sa drugima