Regionalni izazov otvorenih podataka: “Regional Open Data Challenge 2024”

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: 3.05.2024.
Sredstva: 20.000 USD
Oblast: obrazovanje
Konkurs je za: pojedince, organizacije civilnog društva, kompanije i akademije

Pridružite se jedinstvenoj inicijativi koja prepoznaje, nagrađuje i promoviše inovativno korišćenje otvorenih podataka za zelenu, inkluzivnu i digitalnu budućnost.

Regionalno takmičenje u oblasti otvorenih podataka (Open data) – “RODC 2024”, zajednička je inicijativa ReSPA-e i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Srbija (UNDP Srbija) koja promoviše i prepoznaje napore javne uprave u objavljivanju otvorenih podataka i promociji njihove upotrebe.

Cilj RODC 2024 je da prepozna, nagradi i promoviše inovativno korišćenje otvorenih podataka širom članica ReSPA-e – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije – radi veće transparentnosti, odgovornosti, inkluzivnosti i efikasnosti u pružanju usluga i dizajnu. Krajnji cilj je podsticanje saradnje između vlade, NVO-a, akademske zajednice i privatnog sektora u dostavljanju inovacija vođenih podacima koje poboljšavaju javne usluge, osnažuju građane ili podstiču ekonomske aktivnosti.

Sledeće kategorije imaju pravo da se prijave: kompanije, organizacije civilnog društva/fondacije, naučno-istraživačke institucije i pojedinci/grupe pojedinaca (ugovor će potpisati lider tima).

Tim može biti sastavljen od jednog ili više pojedinaca (do 4), jedne ili više kompanija (do 4) ili jednog ili više drugih pravnih lica (do 4).Takmičenje nije otvoreno za osoblje koje radi u javnim sektorima u institucijama članica ReSPA-e.

Takmičenje se sastoji od četiri izazova. Svaki izazov je organizovan kao posebno takmičenje jednakog značaja. Učesnici mogu učestvovati u bilo kojem ili svim sledećim izazovima:

  • Podaci o mobilnosti i saobraćaju
  • Mobilnost radne snage
  • Atlas turizma
  • Demografski trendovi

Učesnici se ohrabruju da kreiraju inovativne predloge izvan ove liste, ali u okviru relevantne tematske oblasti.

Osnovana kao zajednički poduhvat Evropske komisije i vlada Zapadnog Balkana, ReSPA već deset godina umrežava ministarstva i institucije javne uprave regiona i povezuje ih sa Evropskom komisijom i ekspertima uključenim u reformu javne uprave država članica EU. Razmena znanja i iskustava utiče na efikasnije formiranje javnih politika i procesa neophodnih za uspješnu realizaciju reformskih procesa u javnoj upravi regiona. S druge strane, zadatak ReSPA-e je da pomogne vladama regiona u ovim reformskim procesima realizujući konkretne aktivnosti oblikovane prema njihovim specifičnim potrebama u nekoliko ključnih oblasti – bolja regulativa, centri vlada, razvoj ljudskih resursa, upravljanje kvalitetom i e-Uprava.

Prijavni formular možete pronaći OVDE.

Info sesija: 26. mart 2024. u 10.00h

Registrujte se za info sesiju  OVDE. 

Više informacija: datachallenge.rs@undp.org

Sve o ovom konkursu možete saznati OVDE. 

Podeli sa drugima