Treći javni poziv za učešće u Katapult programu akceleracije zatvoren je danas u 12 časova. Naša startap zajednica izrazila je veliko interesovanje i potrebu za podrškom ubrzanog razvoja poslovanja i osvajanja globalnog tržišta.

Na javni poziv pokrenut u julu ove godine, pristiglo je 114 prijava.

U skladu sa procedurama selekcije, nakon provere ispunjenosti formalnih uslova za prijavu, tim Fonda će uputiti preduzeća koja ispunjavaju uslove podobnosti na međunarodnu nezavisnu procenu, koju sprovode tehnički recenzenti i Komisija za selekciju.

Startapi sa najvišim ocenama ulaze u uži krug selekcije, a najkvalitetniji će imati priliku da se uživo predstave članovima nezavisne Komisije. Odluka o užem izboru očekuje se krajem decembra 2023. godine, dok se finalizacija postupka konačnog izbora preduzeća za učešće u programu akceleracije očekuje sredinom februara 2024. godine.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.