Program Digitalna Evropa nudi malim i srednjim preduzećima, državnim institucijama i drugim akterima u Srbiji mogućnost da unaprede primenu najnovijih tehnologija u različitim oblastima, zaključeno je na predstavljanju programa u EU info centru.

Ovaj program nastao je nakon odluke Evropske komisije da se posebna pažnja obrati na zelenu tranziciju i digitalizaciju Evrope, kaže prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Program je šansa za mala i srednja preduzeća da digitalizuju procese državnih i javnih institucija. To je generalni pravac, ima odstupanja, ovo je biznis priča i tako bi je trebalo i predstavljati”.

Pogledajte aktuelne konkurse u okviru programa Digitalna Evropa

Program EU „Digitalna Evropa“ ima za cilj unapređenje digitalne transformacije u Evropskoj uniji. Program je osmišljen da podrži razvoj digitalnih tehnologija, infrastrukture i veština kako bi se obezbedila konkurentnost i inovacije u digitalnoj ekonomiji. „Digitalna Evropa“  usmerena je na nekoliko ključnih oblasti:

  • Digitalna infrastruktura: podstiče investicije u razvoj brze širokopojasne mreže i 5G tehnologije kako bi se omogućio širok pristup internetu i ubrzao prenos podataka. Ovo će omogućiti građanima i preduzećima u EU da iskoriste sve prednosti digitalnog doba;
  • Digitalna tehnologija i inovacije: podržava istraživanje i razvoj novih digitalnih tehnologija, poput veštačke inteligencije, blokčejna, „Internet of Things“ (Internet stvari) i „Big Data“ analitike. Ovakva podrška podstiče inovacije i konkurentnost evropskih preduzeća;
  • Digitalne veštine i obrazovanje: Unpređuju se digitalne veštine i obrazovanje kako bi se građanima EU omogućilo da se prilagode digitalnim promenama u društvu i radnom okruženju. Ovo uključuje programe za obuku nastavnika, edukaciju mladih u oblasti digitalnih tehnologija i podršku radnoj snazi za sticanje digitalnih veština;
  • Digitalna bezbednost i zaštita podataka: „Digitalna Evropa“ posvećuje pažnju jačanju digitalne bezbednosti u EU. To uključuje mere zaštite privatnosti podataka građana i preduzeća, kao i borbu protiv sajber kriminala i hakerskih napada.

Trajanović je napomenuo da se poslednja komponenta ne odnosi na region Zapadnog Balkana i da zainteresovani ne mogu da se prijave, ali da su ostali pozivi dostupni institucijama i kompanijama iz Srbije. Posebno se ceni multidržavni pristup, gde su pokriveni različiti geografski regioni u Evropi, pojašanjava državni sekretar.

Neki od poziva koji su predstavljeni na prvi pogled nisu direktno povezani sa informacionim tehnologijama, ali nude načine da se one primene za što bolji pristup informacijama

  • Data Space for Tourism – koji se odnosi na usklađivanje turističkih ponuda sa očekivanjima turista, prilagođavanje predloga usluga novim turističkim grupama, predviđanje velikog priliva turista, a samim tim i efikasnije planiranje resursa i stvaranje novih poslovnih mogućnosti.
  • Data Space for Cultural heritage – dovešće do dostupnijih kulturnih sadržaja visokog kvaliteta, posebno u 3D formatu, podstaći ponovnu upotrebu digitalizovanih kulturnih resursa i pružiti više mogućnosti zajednici da ponudi obogaćene usluge, zahvaljujući upotrebi naprednih tehnologija.

“Zamislite da postoji ideja da se na jednom mestu napravi kompletna turistička ponuda Evropa. Bez podataka iz Srbije, na našem prostoru bi bila informaciona crna rupa. Kroz ovaj poziv, mi možemo da ispunimo to područje. Svi programi koji su Common Data Space imaju za cilj da se sve u nekoj oblasti nađe na jednom mestu, i ako vas interesuje turistička ponuda Evrope, vi ćete otići na taj sajt”, navodi Trajanović.

Trajanović je takođe najavio da je Ministarstvo nauke zainteresovano da formira digitalni inovacioni hab Srbije, koji bi onda bio deo evropske mreže takvih institucija. Takvo povezivavanje otvorilo bi nove mogućnosti za napredak i dolazak do rešenja koja bi bila zanimljiva i za nauku i na nivou tržišta.

Celu prezentaciju programa Digitalna Evropa i otvorenih poziva možete pronaći OVDE.

Najčešća pitanja i odgovori o programu. 

Ukoliko želite da konkurišete na program, a u potrezi ste za potencijalnim partnerima na projektu – svaki poziv na originalnom linku u sekciji Partner search announcements možete pronaći spisak partnera koje možete kontaktirati za saradnju.

Na ovom linku možete pogledati zanimljive podkaste, poslednja dva tiču se novina u oblasti veštačke inteligencije, strategije Srbije u ovoj oblasti, kao i primera dobre prakse u oblasti start up-a.

Korisni linkovi: