Evropska mreža preduzetništva u Srbiji (EEN Srbija) i EU info mreža tokom januara organizuju jedinstvenu seriju radionica za preduzetnike i inovatore. Naučićete kako se piše predlog projekta za EIC Accelerator program, a upoznaćete Program jedinstvenog tržišta i EEN2EUIC Projekat i saznati  kako možete putem ova dva evropska programa podrške da unapredite vaše inovacije i poslovne poduhvate.

Prva radionica održaće se u Nišu, 18. januara sa početkom u 12h, u Eu info kutku Niš. Vodiće je Nataša Vujnović Sedlar iz Evropske mreže preduzetništva i Jovana Radlović Rukovodilac Centra za EU integracije Privredne komore Srbije.

Radionice će biti održane i u Beogradu 25. januara, i u Novom Sadu u februaru (datum će biti saopšten naknadno).

Kome je radionica namenjena?

 • Preduzetnicima i inovatorima koji žele aplicirati za EIC Accelerator program
 • Poslovnim liderima koji žele unaprediti svoje veštine pisanja predloga projekta
 • Svi zainteresovanima za EEN2EIC i Program jedinstvenog tržišta (Single Market Programme)
 • Svima koji žele da steknu praksu u nekoj od evropskih kompanija

Ne propustite priliku da unapredite svoje poslovanje kroz podršku najvećih programa Evropske unije. Radujemo se Vašem prisustvu na ovoj informativnoj i interaktivnoj radionici!

Registracija:

Molimo Vas da se registrujete putem klikom na LINK kako bismo vam obezbedili mesto na radionici, jer je broj mesta ograničen.

Radni plan

EIC Accelerator Program: Koraci ka uspehu

 

 • Pregled programa i njegove ključne karakteristike
 • Saveti za efikasno apliciranje
 • Pisanje Kratkog predloga projekta
 • Struktura uspešnog predloga
 • Kako istaći inovaciju i vrednost projekta
 • Praktični saveti za pisanje efikasnog predloga projekta

Predstavljanje EEN2EIC: Povezivanje sa poslovnim mogućnostima

 • Značaj EEN2EIC mreže za preduzetnike
 • Kako iskoristiti resurse i kontakte za dalji razvoj
 • Primeri uspešnih saradnji

Single Market Programme: Podrška vašem  poslovanju na evropskom tržištu

 • Ključne inicijative – Program jedinstvenog tržišta (Single Market Programme)
 • Usluge Evropske mreže preduzetništva
 • Praksa i iskustvo u evropskim preduzećima – Erazmus za mlade preduzetnike

 

Evropski savet za inovacije (EIC) deo je EU programa Horizon Europe, koji podržava inovacije, istraživanje i razvoj, u cilju identifikacije, podrške i ubraznog razvoja preduzeća sa visokim inovacionim potencijalom ali u koje je i  investrianje visoko rizično, istraživača, kao i malih i srednjih preduzeća (MSP) koji imaju potencijal za značajan uticaj na društvo i tržište.

EIC Accelerator usmeren je na finansiranje i ubrzanje razvoja startapa kao i malih i srednjih preduzeća (MSP) sa visokim inovativnim potencijalom. Ovaj program pruža značajna finansijska sredstva, savetovanje i mentorstvo kako bi podržao kompanije u skaliranju njihovih inovacija na tržištu. Cilj Akceleratora je podržati razvoj inovacija sa potencijalom stvaranja novih tržišta ili poremećaja postojećih, fokusirajući se na tehnološki zrele inovacije. Učesnici imaju pristup grantovima do 2,5 miliona evra, investicijama do 15 miliona evra, kao i pristup mentorskim programima, savetovanju i umrežavanju.

Projekat EEN2EIC (Enterprise Europe Network to European Innovation Council) ima za cilj da proširi opseg aktivnosti podrške koje Evropska mreža preduzetništva (EEN) za inovativna preduzeća koja apliciraju za EIC pozive, kako bi se podržale inovacije kompanija koje dolaze iz zemljama sa nedovoljnim učešćem u Horizont Evropa ili ih vode žene.

Program jedinstvenog tržišta (Single market programme) pruža malim i srednjim preduzećima u Srbiji nove mogućnosti za razvoj i pristup tržištu EU.Brojni programi i projekti, koje finansira EU, do sada su osnažili preduzeća iz EU i Srbije da napreduju na međunarodnom nivou kroz kombinaciju mogućnosti povezivanja, prilagođenih saveta i uspostavljanja novih pouzdanih poslovnih partnerstava.. U okviru ovog programa realizuju se usluge Evropske mreže preduzetništva, koje će vam pomoći da internacionalizujete svoje poslovanje, kao i program prekogranične razmene preduzetnika Erazmus za mlade preduzetnika koji vam omogućava da u periodu do 6 meseci steknete iskustvo i praksu u nekoj od evropskih kompanija.