Konkurs za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede

Konkurs je: OTVOREN
Rok za konkurisanje: do kraja 2026.
Sredstva: detalji u JAVNOM POZIVU ZA PROJEKTNE IDEJE
Oblast: lokalni razvoj, poljoprivreda, zelena tranzicija
Konkurs je za: javna, privatna i socijalna preduzeća, istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, udruženja poljoprivrednika i zadruge, lokalne samouprave i upravljači zaštićenih područja, pojedinačno ili udruženo

Uz podršku Evropske unije, Švedske i Švajcarske, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, i u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavljuje višegodišnji Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede.

Cilj ovog Izazova je da podrži sprovođenje inovativnih poslovnih rešenja u svih 5 oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan:

  1. dekarbonizacija – smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije,

  2. cirkularna ekonomija – očuvanje i efikasnije korišćenje prirodnih resursa,

  3. smanjenje zagađenja životne sredine i vazduha,

  4. zaštita i očuvanje prirode i biološke raznovrsnosti, i

  5. uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj.

Na Izazov mogu da se prijave javna, privatna i socijalna preduzeća, istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, udruženja poljoprivrednika i zadruge, lokalne samouprave i upravljači zaštićenih područja, pojedinačno ili udruženo.

Najbolji pristigli predlozi dobiće mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj, dok će za najuspešnije među njima biti obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi.

Pogledajte  JAVNI POZIV ZA PROJEKTNE IDEJE  – tu ćete pronaći sve opšte informacije i uslove za konkurisanje.

Poziv će biti otvoren do kraja 2026. godine, a pristigle prijave će se ocenjivati i birati u nekoliko ciklusa.

Prijavljivanje na ovaj Izazov se vrši isključivo elektronskim putem, popunjavanjem online formulara OVDE.

Sve informacije o konkursu dostupne su na engleskom jeziku: KONKURSNA DOKUMENTACIJA

Prijava koncepta može se podneti u bilo kom trenutku, a rokovi za ocenjivanje i biranje projekata za naredne faze razvoja biće objavljeni u drugom delu godine.

Ovaj Izazov objavljen je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlada Švedske i Švajcarske, i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Za više informacija kontaktirajte projektni tim putem elektronske pošte na: zelena.agenda.rs@undp.org ili putem telefona na: 063 1018 079.

Katalog pordžanih projekata u 2022.

Podeli sa drugima