Sofiji Maceski iz Nemačke nije ni padalo na pamet da dođe u Srbiju. Za nju je ova balkanska zemlja bila samo deo Evrope za koji je čula preko vesti. Međutim, kada se prijavila za Erasmus+ program Evropske unije da studira van Nemačke – nije ni slutila da će dva semestra, odnosno čitavu poslednje četrvte studija provesti u Srbiji, na beogradskom Pravnom fakultetu.

Vuk Stanojević iz Požarevca je preko Erasmus+ programa proveo dva semestra u francuskom gradu Tuluzu.

Ono što oboje ističu da je najteži deo otići u drugu državu zbog papirologije koja mora da se popuni, ali da posle toga sve ide samo u korist znanja i mogućnosti koju ovaj program pruža.

„Ovakvo iskustvo se pruža jednom u životu i ne može da se opiše osim ako se ne vidi. Zašto ne probati kad već postoji mogućnost“, kaže student doktorskih studija filologije Vuk Stanojević.

Erasmus+ je program Evropske unije koji pruža mogućnosti za obrazovanje, obuku, mlade i sport. Osnovni cilj je podržati međunarodnu mobilnost i saradnju među obrazovnim ustanovama, studentima, nastavnicima, mladima i organizacijama. Kroz različite akcije, poput mobilnosti studenata i osoblja, partnerskih projekata i razmena, Erasmus+ podstiče razvoj veština, interkulturalno razumevanje i inovacije. Program igra ključnu ulogu u jačanju evropskog identiteta i saradnje među mladima i obrazovnim sektorima.

Erasmus+ predstavlja izuzetnu priliku za sve potencijalne korisnike u Srbiji koji žele da unaprede svoje obrazovanje, steknu nova iskustva i razviju međunarodnu perspektivu. Ovaj program, koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom, pruža različite mogućnosti za studente, nastavnike, mlade profesionalce i organizacije.

Za studente, Erasmus+ omogućava mobilnost tokom studija, što znači da imaju priliku da jedan deo svog školovanja provedu na nekom od partnerskih univerziteta u Evropi. Ovo iskustvo ne samo da pruža mogućnost usavršavanja u struci, već takođe omogućava stvaranje međunarodnih kontakata, upoznavanje različitih kultura i jezika, čime se dodatno unapređuje lični i profesionalni razvoj.

Važno je naglasiti da Erasmus+ program pruža finansijsku podršku putnicima, čime se znatno olakšava pristup ovim vrednim iskustvima. Svi zainteresovani trebalo bi da istraže mogućnosti koje Erasmus+ pruža, jer ovo iskustvo može značajno uticati na njihov lični i profesionalni razvoj, kao i na razvoj društva u celini.

Aktuelne pozive za učešće na programu ERASMUS+ možete pronaći ovde.

Fondacija Tempus pruža kontinuiranu podršku svima koji su zainteresovani za podnošenje projekata u okviru Erazmus+ programa, pa tako svake godine organizuje besplatne informativne dane i radionice za pisanje Erazmus+ projekata. Za informativne dane se već možete prijaviti putem registracionog formulara, dok ćemo tačne termine i registracione formulare za radionice objaviti uskoro.

Pored toga, Fondacija pruža podršku i putem konsultacija za razvoj projektnih ideja svima koji žele da podnesu prijave za projekte u okviru Opšteg poziva za 2024. godinu. Zainteresovani mogu da posete Informativni centar Fondacije Tempus, Terazije 39 ( I sprat ),  svakog radnog dana od 9 do 17 časova bez prethodne najave ili našu kancelariju u ulici Žabljačka 12, uz prethodno zakazivanje.